Dode dolfijn aangespoeld in Torrevieja

door admin
Dode dolfijn aangespoeld in Torrevieja

De gemeentelijke bioloog Juan Antonio Pujol heeft laten weten dat het dode dier overgebracht zal worden naar de Universiteit van Valencia waar een lijkschouwing plaats zal vinden. Gestreepte dolfijnen (Stenella coeruleoalba) leven normaliter in groepen redelijk ver van de kust. Pujol liet aan regionale pers weten dat het niet ongewoon is dat een dolfijn aanspoelt. Ondanks dat de dieren ver op zee leven, is er wel eens sprake van zieke en daardoor gedesoriënteerde exemplaren.

Gestreepte dolfijn

Langs de Spaanse kusten leven veel dolfijnen. De gestreepte dolfijn is samen met de gewone dolfijn (Delphinus delphis) waarschijnlijk de meest algemene soort die in de Middellandse Zee leeft. Hij heeft een opvallende tekening op zijn lichaam met een witte of lichtroze buik. Van oog naar borstvin en van oog naar staart lopen één of twee donkerblauwe strepen. Rond die strepen is de dolfijn lichtblauw en op de rug en rond de bek, die lang en slank is, is de kleur grijzer. De gestreepte dolfijn kan tot 250 centimeter lang worden. Mannetjes zijn ongeveer 15 centimeter groter dan vrouwtjes. Ze leven in grote groepen van 5 tot soms meer dan 100 dieren en soms ook samen met de gewone dolfijn.

Langs de hele Middellandse Zeekust van Spanje en op de Balearen is het mogelijk om dolfijnen te zien zwemmen. Vanuit veel havens vertrekken er speciale excursieboten om de dieren te spotten. 

Dit vind je misschien ook leuk