Nieuwe documenten wijzen op illegale partijfinanciering PP in Madrid

door admin
Nieuwe documenten wijzen op illegale partijfinanciering PP in Madrid

De toenmalige president van de regio Madrid was Esperanza Aguirre en haar partij PP vormde de regionale regering. De 167 nog niet eerder geziene contracten werden aangetroffen in drie verschillende kluizen. De onderzoeksrechter in de corruptiezaak Púnica blijkt herhaaldelijk om de betreffende contracten te hebben verzocht, maar deze werden niet eerder gevonden.  

Tot nu toe betrof het alleen bedrijven die een gedeelte van de privatisering van de Madrileense gezondheidszorg voor hun rekening namen. Onder de nieuwe documenten zijn ook aanbestedingscontracten met bouwbedrijven die werkzaamheden hebben uitgevoerd voor de regionale ministeries van Infrastructuur, Transport en Woonbeleid.

Volgens bronnen betrokken bij het onderzoek naar de illegale financiering van de PP in Madrid kan het bedrag waarvan tot nu toe bekend is dat het is verkregen uit de ‘1-procent-clausule’ in contracten betreffende de gezondheidszorg van 3,07 miljoen euro aan publiek geld met de vondst van de 167 contracten minstens worden verdrievoudigd. 

Die 167 nieuwe contracten met de 1-procent-clausule zijn getekend tussen 2009 en 2013. Via dit mechanisme financierde de regering onder leiding van Esperanza Aguirre de verkiezingscampagnes met publiek geld. Bedrijven dachten dat ze betaalden voor ‘communicatie- en informatiekosten. Die zijn echter nooit uitgevoerd of hebben in elk geval nooit zoveel gekost. 56 contracten werden gesloten in 2009, 53 in 2010, 36 in 2011, 8 in 2012 en 14 in 2013. 

Dit vind je misschien ook leuk