Spanje kampt met onverminderde daling van het geboortecijfer

door admin
Spanje kampt met onverminderde daling van het geboortecijfer

Volgens cijfers die deze week door het INE zijn gepubliceerd, werden in 2018 maar 372.777 baby’s geboren in Spanje. In de afgelopen twintig waren dat er nooit zo weinig. Uit de voorlopige cijfers van het eerste half jaar van 2019 kan zelfs worden opgemaakt dat de daling nog verder doorzet. In deze maanden werden er 170.074 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal sinds 1941, het jaar dat voor het eerst geboortecijfers werden geregistreerd.  

Vrouwen krijgen hun eerste kind op steeds latere leeftijd

Een van de oorzaken van de daling is de relatief kleine bevolkingsgroep die zich in de vruchtbare leeftijd bevindt. Daarbij lijkt deze groep ook te lijden aan een verminderde vruchtbaarheid of zich door omstandigheden gedwongen te voelen de kinderwens uit te stellen. Vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd hun eerste kind, waardoor het er vaak niet meer van komt, of niet meer lukt, om nog een tweede kind te krijgen. In 2018 hadden vrouwen in Spanje gemiddeld 1,26 kind, terwijl ze gemiddeld 2 kinderen wensen.   

In de eerste helft van dit jaar was in maar drie autonome regio’s het aantal geboortes groter dan het aantal sterfgevallen (Madrid, Murcia en de Balearen). La Rioja was de enige regio waar het geboortecijfer was gestegen (5,9%). De grootste daling (27,6%) van het aantal geboortes werd geregistreerd in Melilla.

Negatieve bevolkingsgroei

2018 was het vierde jaar op rij waarin het geboortecijfer in heel Spanje daalde en de bevolkingsgroei uitkwam op een negatief saldo: er overleden vorig jaar 54.944 mensen meer dan er in die periode werden geboren. Volgens Albert Esteve, directeur van het Centrum voor Demografisch Onderzoek in Barcelona, is de negatieve bevolkingsgroei op zich geen probleem zolang de gemiddelde levensverwachting blijft stijgen. Vorig jaar steeg de gemiddelde levensverwachting naar 83,2 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk