Anti-Europese houding op sociale media in Spanje na uitspraak Europees Hof

door admin
Anti-Europese houding op sociale media in Spanje na uitspraak Europees Hof

Door deze uitspraak zegt het Europees Hof in Brussel eigenlijk dat Oriol Junqueras (ERC) onschendbaar was als gekozen Europarlementariër terwijl hij in voorarrest zat. Inmiddels zit Junqueras een gevangenisstraf uit van dertien jaar. Deze uitspraak betekent dat Justitie in Spanje een aantal maanden geleden niet correct heeft gehandeld. Daarnaast kan deze uitspraak ook gevolgen hebben voor Puigdemont en Comin die beiden ook werden gekozen als Europarlementariër.

Pleidooi voor vertrek Spanje uit Europa

Door deze ontwikkelingen laait de discussie over een vertrek van Spanje uit de Europese Unie weer op. Termen zoals #spexit, een zinspeling op de Spaanse variant van de Brexit, komen veelvuldig voorbij op Twitter. Duizenden berichten met deze hashtag pleiten voor het vertrek van Spanje uit de Europese Unie of een wijziging van de voorwaarden van het EU-lidmaatschap.

Ongenoegen van veel Spanjaarden zichtbaar

Niet alleen #spexit wordt veelvuldig gebruikt op Twitter, ook diverse ‘Spexit-accounts’ op Twitter delen steeds meer berichten met argumenten waarom Spanje geen onderdeel meer van Europa zou moeten zijn. Vooralsnog is het te vroeg om serieus te praten over het vertrek van Spanje uit de Europese Unie, maar deze beweging op sociale media geeft wel het ongenoegen van voornamelijk rechts-georiënteerde Spanjaarden weer.

‘Door uitspraak steunt EU een onafhankelijk Catalonië’

Partijleider Abascal van Vox laat in een bericht op Twitter weten dat de soevereiniteit in Spanje behoorlijk onder vuur ligt, en daarmee de constitutie. Met deze uitspraak zou het Europees Hof van Justitie nu juist steun geven aan de onafhankelijkheidsstrijders in Catalonië. Volgens Vox dient de Europese Unie de soevereiniteit van Spanje te respecteren en indien nodig zal de partij van Abascal zich hardmaken voor een grote nationale mobilisatie na de aanval van de Europese Unie op Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk