Spaanse militairen verlaten Irak na oplopende spanningen tussen VS en Iran

door admin
Spaanse militairen verlaten Irak na oplopende spanningen tussen VS en Iran

Het Ministerie van Defensie in Spanje maakte gisteren bekend dat een deel van de Spaanse militairen die in Bagdad waren ingezet, zijn vertrokken uit Irak. Om precies te zijn, zijn er tien Spaanse militairen verplaatst naar verschillende plekken binnen en buiten Irak, onder andere in Koeweit.

Drie Spaanse militairen blijven achter in Bagdad

Op dit moment zijn er drie Spaanse militairen achtergebleven in Bagdad. De beslissing om NAVO-militairen te verplaatsen kwam een paar dagen nadat zaterdag de NAVO besloot om de trainingsactiviteiten van het Iraakse leger en veiligheidstroepen op te schorten.

Voorzorgsmaatregel na aanvallen tussen VS en Iran

De keuze om de trainingen voorlopig stil te leggen dient als voorzorgsmaatregel om de militairen te beschermen tegen de escalatie na de droneaanval van Amerika waarbij generaal Soleimani, een van de belangrijkste mannen van Iran, om het leven is gekomen. Deze beslissing lijkt niet geheel onterecht aangezien vanochtend bekend werd dat Iran afgelopen nacht een vergeldingsactie heeft uitgevoerd door twee legerbases in Irak, waar veel Amerikaanse militairen waren, te bombarderen.  

NAVO verantwoordelijk voor Spaanse militairen

De NAVO laat wel weten dat het voorlopig gaat om een tijdelijke verplaatsing van de militairen naar andere plekken. Zodra de situatie het toelaat zullen de militairen hun trainingsactiviteiten weer voortzetten. De demissionair Minister van Defensie, Margarita Robles, voegt toe dat elk besluit over de locatie van de militairen of de voortzetting van de operatie valt onder de verantwoordelijkheid van de NAVO.

In het kader van de NAVO-operatie worden Spaanse militairen ingezet in Irak. De Spaanse militairen werken samen met andere NAVO-leden aan een operatie tegen Dáesh en traint hiervoor het Iraakse leger. Naast de dertien Spaanse militairen die waren gestationeerd in Bagdad, bevinden zich nog 550 militairen uit Spanje in Besmaya, een gebied 10 kilometer ten zuidoosten van de Iraakse hoofdstad.

Dit vind je misschien ook leuk