Lage opkomst op extreemrechts protest tegen nieuwe Spaanse regering

door admin
Lage opkomst op extreemrechts protest tegen nieuwe Spaanse regering

Sinds bekend is dat Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis een coalitieregering krijgt waarin uiterst links deelneemt, riep Vox zijn aanhangers op daartegen in protest te komen. Het thema van de demonstratie op zondag 12 januari was ‘España Existe’ (Spanje bestaat). Uiteindelijk gaf 0,05 procent van het totaal aantal personen dat op 10 november een stem gaf aan de partij hieraan gehoor. 

Degenen die wel kwamen demonstreren voor de gemeentehuizen in verschillende Spaanse steden en dorpen droegen Spaanse vlaggen of spandoeken met uitspraken als ‘Ik ben Spanjaard, Spanjaard’, ‘Verenigd Spanje, zal nooit worden verslagen’ of ze riepen termen als ‘verrader’, ‘misdadiger’ of ‘viva España’. Hier en daar werden ‘esteladas’, Catalaanse vlaggen, in brand gestoken. 

In Madrid kwamen 3.500 mensen (volgens de lokale politie) op de been. Daar eiste Vox’ partijleider Santiago Abascal ‘respect voor de soevereiniteit van het Spaanse volk en voor de grondwet’ van de nieuwe regering en dat de regering ‘vecht tegen de vijanden van de institutionele orde’. Verder eiste hij de uitlevering van Carles Puigdemont en de gevangenneming van Quim Torra, respectievelijk de voormalige en de huidige premiers van Catalonië.

Javier Ortega Smith, algemeen secretaris van Vox, kwam naar Teruel, waar iets meer dan 100 personen bijeen kwamen. In het Baskenland was de opkomst helemaal summier met 50 personen in Bilbao, 12 in Vitoria en 40 in San Sebastián. Op sociale mediakanalen zoals Twitter vroegen mensen zich af waar de drie miljoen kiezers zijn gebleven die op Vox hebben gestemd. 

Dit vind je misschien ook leuk