Tienduizenden mensen demonstreren voor ETA-gevangenen in Spanje

door admin
Tienduizenden mensen demonstreren voor ETA-gevangenen in Spanje

“Er klopt iets niet – volgens advocaat Carmen Ladrón de Guevara – als mensen de straat op gaan om extra voordelen te eisen voor de mensen die vastzitten vanwege ETA-misdaden in Baskenland en Spanje.” Ondanks de misdaden, moorden en afpersingen van diverse opgesloten ETA-leden, eisten tienduizenden mensen gelijke rechten voor deze gevangenen van de regering van Sánchez.

Deelname politici aan demonstratie

Aan de demonstratie deden niet alleen familieleden en vrienden van de gevangenen mee, maar ook politici en leden van Batasuna, de Baskische partij die wordt gezien als politieke vleugel van ETA, en Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders sloten aan. Politieke partijen zoals ERC, JxCat en de CUP liepen samen met vertegenwoordigers van Podemos Euskadi mee tijdens de demonstratie.

Volgens de gemeentelijke politie zijn er zo’n 65.000 mensen afgekomen op de oproep van burgerplatform Sare. Het platform en de demonstranten eisen dat de gevangenen dichterbij hun huis en/of familieleden worden gehuisvest en dat gevangenen die ernstig ziek zijn, worden vrijgelaten.

Stappen voor nieuw gevangenisbeleid van Spaanse regering

Baskische socialisten hebben de regering van Sánchez gevraagd om stappen te zetten voor een nieuw gevangenisbeleid voor de ETA-gevangenen. Een woordvoerder van de demonstranten eist het einde van het schenden van de rechten van deze gevangenen.

Verontwaardiging Spaanse politici

De demonstratie riep verontwaardiging op van slachtofferorganisaties. Leider Pablo Casado van de Partido Popular had geen begrip voor het feit dat Podemos hieraan deelnam. “Het is betreurenswaardig dat degenen die onderdeel zijn van de huidige regering meedoen aan een demonstratie die ETA-gevangenen steunt. Dan heb ik het niet alleen over leden van Podemos, maar ook die van Bildu en andere nationalisten. Een bespotting voor de slachtoffers van terrorisme. Aan welke kant staat Sánchez eigenlijk?” aldus een bericht van Casado op Twitter.  

Nog zeshonderd ETA-leden gevangen

De ETA, die in 1959 werd opgericht, deed in oktober 2011 definitief afstand van geweld. In mei 2018 kondigde de organisatie vervolgens aan zichzelf te ontbinden. Meer dan achthonderd mensen werden gedood bij ETA-aanvallen. Op dit moment zitten nog ongeveer zeshonderd ETA-leden vast in gevangenissen in Noord-Spanje. Ook in Bayonne (Frankrijk) gingen zaterdag zo’n 10.000 mensen de straat op om zich in te zetten voor hetzelfde doel voor de ETA-gevangenen.

Dit vind je misschien ook leuk