Jaar na dood peuter Julen nog honderdduizenden waterputten in Spanje

door admin
Jaar na dood peuter Julen nog honderdduizenden waterputten in Spanje

Op 13 januari 2019 voltrok zich een tragisch ongeluk in het zuiden van Spanje. De tweejarige peuter Julen viel tijdens een familiebezoek in een diepe waterput en overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Bijna twee weken na zijn val kon zijn lichaam uit de put gehaald worden. In twee weken tijd werd Julen wereldnieuws en iedereen binnen en buiten Spanje leefde mee met zijn ouders die hoopten hun zoon weer levend in hun armen te kunnen sluiten.

Belofte regionale overheden Spanje niet nagekomen

Vlak na deze tragische gebeurtenis hebben gemeentes en regionale overheden aangekondigd om dit soort illegale, slecht gebouwde en onvoldoende beveiligde waterputten in Spanje op te sporen en te verwijderen. Santiago Martín Barajas, woordvoerder van het waterdepartement van milieugroepering Ecologistas en Acción vertelt dat de regionale overheid in Andalusië na het ongeluk van Julen nauwelijks maatregelen heeft genomen om een einde te maken aan de illegale putten in de regio. “Sommige gemeentes hebben een aantal putten ‘verwijderd’ door ze te bedekken met grond, maar verder is er niets concreets gebeurd.” aldus Barajas.

Honderdduizenden achtergebleven putten in Spanje

Vandaag de dag zijn er nog veel van dit soort putten verspreid door heel Spanje. Volgens experts liggen de meeste in Andalusië, langs de Middellandse Zeekust en in Castilië-La Mancha. Het gaat hierbij niet alleen om illegale waterputten, maar ook om putten die ooit geboord zijn en nadat er geen water werd aangetroffen ‘vergaten’ de bouwers ze te verzegelen. In mei 2019 werd bekend dat er volgens een rapport van het Ministerie van Milieu in 2016 nog zo’n 500.000 illegale putten in Spanje aanwezig zijn. Volgens Barajas ligt het aantal in de steek gelaten waterputten in Spanje een stuk hoger en zouden dit er zo’n 700.000 zijn.

Start juridisch proces

Nadat het lichaam van Julen uit de put werd gehaald, begon het juridische proces over de verantwoordelijkheid voor de dood van de kleine peuter. David Serrano, eigenaar van het perceel waar de waterput zich bevond, wordt beschuldigd van grove nalatigheid met dood tot gevolg. Op 21 januari 2020 start het mondelinge verhoor voor de rechtbank om de verantwoordelijkheid voor de dood van Julen vast te stellen. De strafeis van het Openbaar Ministerie is vastgesteld op drie jaar, maar de advocaat van de ouders van Julen eist drie-en-een-half jaar gevangenisstraf.

Tijdens het proces vertelde Serrano dat hij beide ouders had gewaarschuwd voor waterputten op zijn terrein. Volgens de ouders heeft Serrano alleen de vader gewaarschuwd voor een van de putten terwijl er drie op het perceel aanwezig waren. Volgens Serrano was de put waarin Julen viel, correct verzegeld.

Dit vind je misschien ook leuk