Voorlopig geen toeristenbelasting in Málaga

door admin
Voorlopig geen toeristenbelasting in Málaga

Zo rekenen de Spaanse regio’s Catalonië en de Balearen een klein bedrag per overnachting. Het daarmee geïnde bedrag wordt doorgaans besteed aan zaken als toeristische infrastructuur, herstel van natuur of compensaties voor de lokale bevolking die last ondervindt van de toestroom van tienduizenden toeristen. 

Francisco de la Torre, burgemeester van Málaga, heeft maandag aangegeven ‘de bladzijde voor nu om te draaien’ aangaande dit onderwerp en in de toekomst verder te bezien. De gemeenteraad wil niet verder met het onderwerp ‘zonder een duidelijke overeenstemming’. 

De la Torre loopt hiermee vooruit op de conclusies van het Malaga City Tourism Forum dat op 15 januari een onderzoek presenteert over een potentiële toeristenbelasting. In de stad zijn de Partido Popular (waar de burgemeester lid van is) en de partij Ciudadanos geen voorstander van een toeristenbelasting. De linkse partijen zien een belasting voor toeristen wel zitten. Adelante Malaga diende in december nog een motie in om het onderwerp uitgebreid te gaan onderzoeken. Voor De la Torre heeft het echter nu ‘geen prioriteit’.

In 150 steden in Europa is wel een toeristenbelasting van kracht. In de meeste gevallen moet een klein bedrag betaald worden bovenop de prijs per overnachting. Vooral op Mallorca zijn beleidsmakers enthousiast over deze belasting die het eiland al tientallen miljoenen euro heeft opgeleverd die geïnvesteerd kunnen worden in duurzame en culturele projecten.

Dit vind je misschien ook leuk