Spanje zet historische stap in dierenbescherming

door admin
Spanje zet historische stap in dierenbescherming

Een directoraat-generaal is een ambtelijke dienst met aan het hoofd een directeur-generaal. Sergio García Torres van de partij Podemos wordt aanstaande vrijdag benoemd tot directeur van de nieuwe dienst die valt onder het vice-presidentschap van Pablo Iglesias (Podemos).

Het doel van het nieuwe directoraat-generaal is om de richtlijnen van de Europese Unie omtrent dierenwelzijn onder te brengen in het juridische kader van Spanje. Er komt een dierenwelzijnswet voor een respectvolle relatie met alle levende wezens.

Einde subsidiëren stierenvechten

Met deze stap zal vermoedelijk ook worden gewerkt aan het einde van het subsidiëren van het stierenvechten met geld van de Spaanse belastingbetaler. Dit was een doel van de partij Podemos, die eveneens een verbod wil op evenementen waarin dieren worden mishandeld. Er komt verder wetgeving over het amputeren van staarten en oren van honden.

Landelijk identificatiesysteem voor huisdieren

Daarnaast zal de nieuwe overheidsdienst werken aan een nieuw landelijk identificatiesysteem voor huisdieren waarmee het in de steek laten van dieren drastisch verminderd moet worden. Dit is een groot probleem in Spanje waar jaarlijks zeker 300.000 dieren in de steek worden gelaten. Nu gebeurt registratie nog op regionaal niveau en dat zorgt voor veel extra administratieve rompslomp. 

Btw op dierenarts en dierenvoeding omlaag

De programmaovereenkomst ondertekend door PSOE en UP omvat ook de intentie om de belastingheffing op bepaalde diergerelateerde producten te wijzigen. In de tekst wordt dit niet gespecificeerd, maar Unidos Podemos heeft in haar programma aangegeven dat het doel is de btw op veterinaire diensten te verlagen van 21% tot 10% en die op dierenvoeding van de huidige 10% naar 4%.

CAS verheugd

Het Comité Anti Stierenvechten in Nederland is verheugd over de stap die Spanje zet. Het werkt al jarenlang nauw samen met Sergio García in de strijd voor het einde van het stierenvechten. CAS omschrijft García als een zeer gedreven en geliefde collega en de persoon bij uitstek voor deze functie.

Dit vind je misschien ook leuk