Tien doden, vier vermisten en miljoenen euro’s aan schade door Gloria

door admin
Tien doden, vier vermisten en miljoenen euro's aan schade door Gloria

En die schade kan nog flink oplopen omdat het noodweer nog niet voorbij is. Op dit moment gelden er nog weeralarmen in Catalonië, Navarra en Aragón. De Spaanse premier Sánchez reist op donderdag af naar Catalonië en de Balearen om met eigen ogen te zien wat de hevige regen, sneeuw, kou, storm en hoge golven daar hebben veroorzaakt. De regeringsleider bezoekt in Catalonië de streek Maresme in de provincie Barcelona en de Ebro-delta die praktisch compleet onder water is verdwenen. Hier wordt gesproken over een natuurlijke catastrofe. 

Daarna vertrekt de premier naar de Balearen waar hij over de omgeving van Cala Ratjada en Capdepera (Mallorca) zal vliegen. Later zal hij diverse eenheden van de brandweer en hulpdiensten begroeten. 

De storm is in kracht afgenomen en is op donderdag alleen nog heftig op Menorca en in het noorden en oosten van Catalonië, Huesca en Navarro. Dat betekent echter niet dat voor iedereen het gevaar geweken is. Diverse rivieren zoals de Ter bij Bescanó en de Onyar en Ter bij Girona, de Terdera en de Fluvià zijn overstroomd of dreigen dat te doen en wegen in die gebieden zijn onbegaanbaar. Veel scholen in het gebied zijn gesloten omdat het sinds donderdagnacht en op vrijdag nog hard zal blijven regenen.

Castellón is een van de meest getroffen regio’s en in de Ebro-Delta wordt de schade als gevolg van de golven die tot drie kilometer landinwaarts stroomden op miljoenen euro’s geschat. De Spaanse verkeersdienst Tráfico meldt dat er veel schade is aan 200 wegen. Donderdagochtend zaten in Catalonië nog 22.000 mensen zonder stroom. Het noodweer leverde ook indrukwekkende en vaak zeer ongebruikelijke beelden op, zoals onder meer te zien in de video van El País op deze pagina en op alle foto’s die we in dit artikel op een rijtje hebben gezet. 

Dit vind je misschien ook leuk