Plattelandsdorpen Spanje massaal verlaten door vrouw

door admin
Plattelandsdorpen Spanje massaal verlaten door vrouw

‘España vacía’, oftewel een ‘leeg Spanje’ wordt de situatie van de massale trek van mensen uit dorpen naar grote steden genoemd. Mensen die met velen tegelijk hun dorpen in het binnenland van Spanje achter zich laten om in de grotere Spaanse steden op zoek te gaan naar betere arbeidsmogelijkheden.

Met behulp van verschillende grafieken laten het INE, het centraal bureau voor statistiek in Spanje, en demografen zien dat twee van de drie Spanjaarden die hun plattelandsdorpen verlaten vrouwen zijn. Demografen waarschuwen voor dit nieuwe probleem: ‘España vaciada de mujeres’ (Spanje verlaten door vrouwen).  

Niet eerder zo’n groot aandeel van vrouwen in Spanje

Volgens de laatste cijfers van het INE zijn er 921.617 meer vrouwen dan mannen in Spanje. Sinds 1970 worden deze statistieken bijgehouden en is het verschil tussen mannen en vrouwen niet eerder zo groot geweest. In percentages komt het erop neer dat Spanje bestaat uit 50,97 procent vrouwen, het hoogste percentage sinds 2001.

Mannen domineren het binnenland, vrouwen de grote stad

Deze gemiddelde cijfers lopen lokaal gezien nogal uiteen. Op meer dan 80 procent van het Spaanse grondgebied is er absoluut geen sprake van een meerderheid aan vrouwen. Alleen in de grote steden – vooral in steden met meer dan 100.000 inwoners – zijn er meer vrouwen te vinden dan mannen. Demografen laten zien dat des te kleiner het dorp in Spanje, des te minder het aandeel van vrouwen is. Dit fenomeen is nog zichtbaarder in het zogenaamde España vacía, de gebieden in het binnenland van Spanje waar sprake is van een lage bevolkingsdichtheid door het gebrek aan carrièremogelijkheden.    

Volgens de demografen werken de grote steden zowel voor de Spaanse bevolking als voor migranten in Spanje als een soort magneet. In de steden zijn er betere kansen op het gebied van werkgelegenheid en is er sprake van een betere openbare dienstverlening. De vlucht van de Spanjaarden naar grotere steden is echter voornamelijk zichtbaar bij vrouwen.

Vrouwen hebben geen vertrouwen in kwaliteit van leven op Spaanse platteland

In de kleinere dorpen wonen er overduidelijk meer mannen dan vrouwen ondanks het feit dat er in heel Spanje meer vrouwen zijn dan mannen. In een recent rapport dat is opgesteld door deskundigen van het Ministerie van Territoriaal Beleid staat vermeld dat ‘veel van de demografische problemen hun oorzaak vinden in de verwachtingen van de kwaliteit van het leven’. Dit zijn uitspraken van vrouwen die in het profiel passen van de vrouw die naar de grote stad vertrekt.

Vertrek jongere vrouw maakt probleem nog groter

Demografen vertellen dat het niet alleen een probleem is dat meer vrouwen richting de steden trekken. Zo’n 40 procent van de vrouwen die hun dorpen met minder dan 1.000 inwoners achter zich laat, is tussen de 16 en 44 jaar oud. Het vertrek van deze jongere vrouwen heeft effect op het geboortepotentieel van een bepaalde regio waardoor het probleem van een España vacía niet wordt opgelost door de mensen die er nu wonen. Bovendien zijn er niet alleen minder vrouwen dan mannen in de kleinere dorpen; van de vrouwen die er wonen is maar liefst 21 procent ouder dan 65 jaar. Dit in tegenstelling tot 17 procent bij de mannen.

Dit vind je misschien ook leuk