Crisis in de katholieke kerk in Spanje

door admin
Crisis in de katholieke kerk in Spanje

Kerkdiensten worden steeds minder vaak bezocht in Spanje. Bijna twee derde van de mensen die zeggen katholiek te zijn, gaat nauwelijks tot nooit naar de kerk. Het percentage katholieken dat op zon- en feestdagen naar de kerk gaat is in twee decennia bijna gehalveerd naar 11,8 procent.

Cijfers daling katholieken en stijging atheïsten in Spanje

Slechts twee op de drie Spanjaarden boven de achttien jaar beschouwt zichzelf katholiek. Uit een onderzoek van het sociaal onderzoekscentrum CIS beschouwde in 1999 nog 83,6 procent zichzelf als katholiek en twintig jaar later bleef dit percentage hangen op 66,9 procent. In de laatste twintig jaar groeide het percentage atheïsten (ongelovigen) van 11,9 procent naar 29,7 procent.

Als deze percentages worden weggezet tegen de volkstelling van het nationaal bureau voor statistiek (INE) in Spanje dan betekent dit dat de afgelopen twintig jaar het aantal katholieken is gedaald van 32,38 miljoen naar 25,79 miljoen. Dit terwijl er in dezelfde periode 7 miljoen atheïsten zijn bijgekomen.

Vergrijzing steeds groter probleem in de kerk

Niet alleen de extreme daling van het aantal katholieken in Spanje vormt een probleem voor de kerk, ook de vergrijzing bij de priesters wordt steeds nijpender. Meer dan de helft van de priesters in de katholieke kerk in Spanje is ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd. Deze priesters blijven hun functies in de kerk uitvoeren totdat ze het niet meer kunnen in ruil voor een minimaal interprofessioneel salaris (MIS) tot aan hun daadwerkelijke pensionering. Ook is er sprake van vergrijzing bij nonnen en monniken die in kloosters wonen. Zo’n 30.000 van hen hebben inmiddels de pensioenleeftijd bereikt.

Minder huwelijken, dopen en communies in kerk Spanje

Door de toenemende vergrijzing bij de priesters daalt het aantal priesters elk jaar. Er komen niet voldoende nieuwe priesters bij waardoor sinds 2004 het aantal priesters met de helft is gedaald. Daarnaast vinden er jaarlijks ook minder huwelijken, dopen en communies plaats in katholieke kerken in Spanje. Van 2012 tot 2017 meldt het sociaal onderzoekscentrum CIS dat er 26 procent minder huwelijken, 21 procent minder dopen en 6,5 procent minder communies plaatsvinden in de katholieke kerk. De afgelopen jaren worden er echter wel meer belijdenissen en zegeningen van zieke mensen en mensen die op sterven liggen uitgevoerd door priesters.

De katholieke kerk in Spanje wordt op korte termijn geconfronteerd met een aantal belangrijke veranderingen, zoals de herziening van belastingvoordelen. De Spaanse overheid maakte vorige week bekend dat het de kerk verplicht om onroerendzaakbelasting (IBI) te betalen voor ruimtes die niet worden gebruikt voor religieuze diensten. Deze beslissing, samen met het toenemend aantal uitschrijvingen van de afgelopen jaren, legt behoorlijk wat druk op het voortbestaan van de katholieke kerk in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk