Milieuorganisaties Spanje doen regering voorstellen voor beter klimaat

door admin
Milieuorganisaties Spanje doen regering voorstellen voor beter klimaat

Afgelopen donderdag vond het gesprek plaats tussen de vicepremier van Ecologische Transitie en Demografie, Teresa Ribera, en milieuorganisaties Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/Birdlife en het Wereld Natuur Fonds in Spanje. De organisaties vroegen de Spaanse regering tijdens dit gesprek om de grote milieuproblemen aan te pakken en het gesprek over de voorstellen op Europees niveau te voeren.

Dertig voorstellen binnen eerste honderd dagen van nieuwe Spaanse regering

Voor de vijf milieuorganisaties start de eerste coalitieregering in Spanje precies op het moment waarop de gevolgen van de klimaatcrisis duidelijk zichtbaar zijn in Spanje. In het document staan dertig milieuvoorstellen die de regering van Spanje in deze eerste drie maanden in praktijk kan brengen om de verloren tijd in te halen en om de noodzakelijke ecologische transitie daadkrachtig voort te zetten.

Vijf kaders voor een beter milieu in Spanje en Europa

Op de website van het Wereld Natuur Fonds in Spanje staan de dertig voorstellen globaal beschreven en zijn ze onderverdeeld in vijf kaders: ‘nieuw kader voor ecologische transitie’, ‘nieuw ontwikkelmodel’, ‘zero waste’, ‘klimaatnood’ en ‘kwaliteit van leven’.

Ecologische transitie en ontwikkelmodel

Binnen het nieuwe kader voor ecologische transitie willen milieuorganisaties een basis leggen voor een effectieve en eerlijke ecologische transitie en pleiten organisaties voor een wet op milieubelasting. Binnen het nieuwe ontwikkelmodel willen organisaties maatregelen vaststellen voor hydrologische transitie, een basis voor duurzaam beleid op het gebied van landbouw en voeding en maatregelen om de afname van biodiversiteit te stoppen.

Zero waste en klimaatnood

Met het oog op zero waste willen de organisaties acties bevorderen die het verbruik van materiele hulpbronnen verminderen met het uiteindelijke doel om zo min mogelijk afval te genereren. In het kader van de klimaatnood willen de milieuorganisaties een ambitieuzere wet voor klimaatverandering en energietransitie, goedkeuring van een koninklijk besluit over de toegang en aansluiting op het elektriciteitsnet en een wet voor duurzame mobiliteit en financiering van het openbaar vervoer. Ook doen de organisaties voorstellen voor de Spaanse regering om de leiding te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering binnen de Europese Unie.

Kwaliteit van leven

Als laatste hebben de milieuorganisaties voorstellen gedaan ten aanzien van de bevordering van de kwaliteit van leven door vervuiling te beperken en het gebruik van gevaarlijke stoffen zo veel mogelijk te verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk