Sneller vermiste personen opsporen door melding op geldautomaten Spanje

door admin
Sneller vermiste personen opsporen door melding op geldautomaten Spanje

Dit nieuwe initiatief komt voort uit de samenwerking tussen de Spaanse vereniging SOS Desaparecidos en Euronet. Joaquín Amills, voorzitter van SOS Desaparecidos, vertelt dat dit op internationaal vlak een baanbrekend initiatief is om vermiste personen sneller terug te kunnen vinden.

Binnen een dag miljoenen mensen bereiken in Spanje

Mensen die gebruikmaken van een geldautomaat en voorbijgangers zien informatie van vermiste personen gedurende acht seconde op een geldautomaat verschijnen. Op deze manier wordt de melding van een vermissing wel 2750 keer op een dag getoond waardoor dagelijks miljoenen mensen deze boodschap zien.

Amills benadrukt dat dit een grote stap is in de middelen die worden gebruikt om vermiste mensen op te sporen. SOS Desaparecidos stuurde hun meldingen van vermissingen voorheen alleen via sociale media. Ook waren regelmatig meldingen van vermissingen te zien via taxibedrijven en communicatiemiddelen van andere publieke en private instellingen.

Gericht inzetten van opsporingsmiddel

SOS Desaparecidos kan dit middel inzetten als er wordt vermoed dat een vermist persoon in een bepaald land is waarna informatie over deze persoon in een specifiek gebied of land wordt getoond. De voorzitter stelt dit middel ook ter beschikking aan soortgelijke verenigingen om hun vermissingsmeldingen te verspreiden.

Samenwerking binnen en buiten Spanje

Euronet beschikt over 3.000 geldautomaten in Spanje. Deze staan op strategische locaties zoals luchthavens, bus- en treinstations en in grotere Spaanse steden. Naast deze 3.000 geldautomaten in Spanje, stelt Euronet nog eens 23.000 geldautomaten in de rest van de Europese Unie ter beschikking om vermiste personen sneller op te kunnen sporen. Het bedrijf onderzoekt op dit moment de mogelijkheid dat gebruikers van een geldautomaat een melding kunnen downloaden en kunnen sturen naar hun mobiele telefoon.

Dit vind je misschien ook leuk