Verplicht Castiliaans voor alle Spanjaarden en overheidsinstanties in Spanje

door admin
Verplicht Castiliaans voor alle Spanjaarden en overheidsinstanties in Spanje

Alle Spanjaarden moeten het échte Spaans, oftewel het Castiliaans, kunnen spreken. Om dit te bewerkstelligen heeft de extreemrechtse partij van Santiago Abascal het Spaanse parlement gevraagd om de invoering van zogenaamde niveautests goed te keuren, vooral in de regio’s waar een andere (on)officiële taal wordt gesproken.

Alle Spanjaarden moeten échte Spaans spreken

Vox bracht dit voorstel onlangs in de vorm van een wet onder de aandacht tijdens een plenaire vergadering van het parlement in Spanje. De wet is nog niet ondertekend. Vox zoekt de steun van de meerderheid van het parlement dat alle Spanjaarden het échte Spaans moeten kunnen door de invoering van niveautests of andere officiële onderwijsmethoden.

Overheden moeten ook over op Castiliaans

Het blijft echter niet bij dit wetsvoorstel. Vox vraagt het Spaanse parlement ook om maatregelen te nemen zodat ook alle overheidsinstellingen in de officiële staatstaal zullen communiceren. Vox is van mening dat het Castiliaans de voertaal is van overheidsinstanties in alle autonome regio’s, zo nodig aangevuld met de eigen regionale talen die bepaalde regio’s hebben.

Straffen bij niet naleven officiële staatstaal

Overheidsinstanties dienen alle communicatie minimaal in het Castiliaans te doen. Hetzelfde geldt voor instanties die overheidssubsidie en/of -steun ontvangen. Om ervoor te zorgen dat er aan deze eisen wordt voldaan, eist Vox dat er een lijst van overtredingen en sancties wordt opgesteld die de Spaanse staat kan gebruiken om instanties en (regionale) overheden in Spanje te bestraffen als ze zich niet aan deze eisen houden.

Dit vind je misschien ook leuk