Update coronavirus in Spanje

door admin
Update coronavirus in Spanje

Zondagochtend telde Spanje 73 met het coronavirus besmette personen met vier nieuwe gevallen in Extremadura (de eerste besmettingen in die regio), Castilla La Mancha en drie nieuwe besmettingen in Catalonië en vier in Madrid. Dit is inclusief de twee besmette personen op Mallorca en Tenerife die uit het ziekenhuis ontslagen zijn. De meeste besmettingen zijn geïmporteerd en één patiënt ligt op de intensive care. De 130 toeristen die geïsoleerd waren in een hotel op Tenerife mochten vrijdag naar huis.

De verspreiding van het virus in Spanje is als volgt: 15 besmettingen in de regio Valencia, 14 in Madrid, 12 in Andalusië, 9 in Catalonië, 7 in de Canarische Eilanden, 3 in Baskenland, 3 in Castilla y León, 2 in de Balearen, 4 in Extremadura, 1 in Navarra, 1 in Asturias, 1 in Cantabrië en 1 in Castilla La Mancha. 

Alarmniveau niet opgeschroefd

De Spaanse gezondheidsautoriteiten hebben zondag opnieuw laten weten de noodzaak niet te zien om het alarmniveau in het land op te schroeven. Ondanks het toegenomen aantal besmettingen is er niets essentieels veranderd. Bovendien blijft het transmissieniveau laag’. Ter vergelijking met Italië waar dagelijks 100 nieuwe besmettingen bijkomen, gaat het in Spanje om 10 nieuwe gevallen per dag. Wel zijn er zones die met extra aandacht gevolgd worden omdat daar de oorsprong van diverse besmettingen nog steeds niet is achterhaald. Dit zijn de streek tussen Málaga en Marbella, de buurt rond Torrejón (Madrid) en een plaats in het Baskenland. 

Coronavirus negatief voor toeristische sector

De reisbranche begint de effecten van het coronavirus te merken. Diverse vliegmaatschappijen schrappen vluchten, werknemers moeten verplicht vakantie opnemen en er worden winstwaarschuwingen afgegeven. KLM vliegt tot zeker eind maart niet meer naar China en geeft aan bezuinigingen door te moeten voeren door de virusuitbraak. 

Daarnaast wordt de vakantiebranche geraakt. Reizen naar China en omliggende landen in Azië worden geanulleerd en Chinezen blijven thuis. Door de terugval in toerisme komen ook eraan gerelateerde sectoren als de horeca in de problemen. Hotelboekingplatform Booking.com gaf een omzetwaarschuwing uit want acht de kans groot dat het aantal boekingen met 10 procent daalt. 

Paniek op de beurzen

De Ibex en de andere grote Europese beurzen zijn met circa 3 procent gedaald. In Zwitserland worden alle grote evenementen waar meer dan 1.000 personen bijeen komen geschrapt tot minimaal 15 maart. Hieronder ook de Internationale autobeurs in Geneve. In China zijn inmiddels 2.788 mensen overleden aan het coronavirus en zijn 78.824 personen besmet. Van deze besmettingen is 80 procent ontstaan in de provincie Hubei, waar ook de stad Wuhan ligt, waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen. 

Informatie op scholen om discriminatie te voorkomen

Het ministerie van Onderwijs verspreidt informatie over het coronavirus naar Spaanse scholen om discriminatie te voorkomen. ‘De gebrekkige informatie en de vooroordelen met betrekking tot het coronavirus zorgen voor discriminatie’, zo wil de minister van Onderwijs leraren, ouders en leerlingen waarschuwen. Kinderen moeten bovendien leren dat ze in hun elleboog of in een schoon papieren zakdoekje hoesten en niezen en vaak hun handen moeten wassen.

Nieuwe fase in gevecht om coronavirus te beheersen

Aandelenkoersen krijgen er van langs

De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur opnieuw lager. Het coronavirus zorgt ervoor dat aandelenkoersen er van langs krijgen. Zo verloren de belangrijkste aandelenmarkten allemaal ruim twee procent. Handelaren zijn volgens financiële experts angstig omdat de economie onder druk komt door de maatregelen die overheden nemen om de virusuitbraak in te dammen.

WHO vraagt bedrijven maatregelen te nemen

Nu het coronavirus steeds verder om zich heen grijpt, vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan elk bedrijf wereldwijd om maatregelen te nemen. Zo moeten werknemers hun werkplek te allen tijde hygiënisch achter te laten. Het advies luidt: ‘Desinfecteer bureaus dagelijks en laat het personeel ook bij milde hoest thuis werken als Covid-19 in jullie contreien zou opduiken.’ 

Valenciaanse sportjournalist besmet in Noord-Italië

De eerste besmetting in de provincie Valencia betreft een 44-jarige sportjournalist die onlangs in Milaan verbleef om daar op 19 februari de Champions League wedstrijd te verslaan tussen Valencia FC en de Italiaanse club Atalanta Bergamo. De man vertoont lichte symptomen. Naast hem zijn nog eens 2.500 voetbalfans naar Noord-Italië gereisd. De regionale gezondheidsautoriteiten dringen er bij die mensen op aan zich bij de eerste symptomen van ziekte direct te melden bij een gezondheidscentrum of ziekenhuis.

Oud malariamiddel werkt tegen coronavirus

Chinese artsen hebben inmiddels ontdekt dat een 86 jaar oud malariamiddel – chloroquine – dat onder meer ook wordt gebruikt bij reuma werkt tegen de door het coronavirus COVID-19 veroorzaakte ziekte. Het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie bracht maandag al naar buiten dat het middel werkte. 

Andalusiër lijkt op zichzelf staande besmetting

De twaalfde patiënt die besmet is het met coronavirus in Spanje is de eerste in de regio Andalusië. Het gaat om een 62-jarige zakenman uit Sevilla die niet recent in Italië of China is geweest en die ook niet in contact is geweest met iemand die al ziek is door het virus. De man werd zes dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen met een dubbele longontsteking.

Twaalfde coronabesmetting in Spanje (Sevilla)

Woensdagmiddag is in Sevilla bij een persoon die in Italië was geweest een besmetting met COVID-19 vastgesteld. In totaal zijn nu tien mensen opgenomen in een Spaans ziekenhuis. De eerste twee personen die besmet waren in Spanje zijn inmiddels hersteld.

Elf personen besmet in Spanje

In Catalonie en in Madrid zijn vandaag nog twee nieuwe gevallen gemeld van personen die besmet zijn met het coronavirus. In nauwelijks meer dan 36 uur tijd zijn er nu negen nieuwe gevallen bij gekomen in Spanje. Het ministerie voor Volksgezondheid heeft het nationaal risiconiveau inmiddels bijgesteld van laag naar matig voor de gebieden waarin de besmettingen geregistreerd zijn.

Italiaanse toeristen blijven aankomen op luchthaven Málaga

Op de luchthaven van Málaga komen nog dagelijks directe vluchten aan met toeristen uit Italië. In navolging van het ministerie van Volksgezondheid, werd hier tot gisteren nog geen enkele maatregel getroffen en werden aankomende passagiers niet gecontroleerd.

Ondanks de nieuwe besmettingshaard in Italië, gaf het Spaans ministerie van Buitenlandse zaken gisteren een bericht uit aan reisagentschappen dat er geen specifieke waarschuwing van kracht is voor reizen naar Italië en werd alleen geadviseerd om de informatie over de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in het land in de gaten te houden. Voor Iran werd in verband met het coronavirus daarentegen wel een negatief reisadvies geadviseerd en werd aan reizigers die zich daar al bevinden verzocht het land zo snel mogelijk te verlaten.

Ondertussen landden er gisteren in Málaga vijf vluchten afkomstig uit Italië: drie uit Milaan en nog eens twee uit Rome. Vandaag landen in Malaga opnieuw twee vluchten uit Milaan en twee uit Rome. Van het totale aantal toeristen dat aankomt op de luchthaven van Málaga, neemt Italië een negende plaats in binnen de top-10; in 2019 bezochten niet minder dan 574.427 Italianen het Zuid-Spaanse Andalusië.

Negen besmette personen in Spanje, waarvan twee weer gezond

Van de zeven besmette personen die nu in een Spaans ziekenhuis liggen, bevinden zich er vier in Tenerife, een in Barcelona, een in Madrid en een in Castellón (Valencia). Alle gevallen die zich tot nu toe in Spanje voorgedaan hebben, staan in relatie met een verblijf in Noord-Italië.

Alle vier personen die in Tenerife in het ziekenhuis liggen, hebben de Italiaanse nationaliteit en behoorden tot hetzelfde reisgezelschap en stonden dus in direct contact met elkaar. Catalaanse autoriteiten hebben laten weten dat de besmette vrouw in Barcelona milde symptomen heeft en zich naar omstandigheden goed voelt. 25 mensen waarmee de vrouw in contact is geweest, moeten thuis in quarantaine blijven. Vooralsnog hebben deze mensen geen symptomen van besmetting. Volgens de Catalaanse autoriteiten is het gezondheidszorgsysteem voldoende capabel om een uitbraak van het virus in de regio op te kunnen vangen.

Ziekenhuispatiënten met longontsteking worden getest

Een aantal grote ziekenhuizen in Spanje is gestart met testen op COVID-19 van alle patiënten die opgenomen zijn met een dubbele longontsteking zonder aanwijsbare oorzaak. Mogelijk is het virus al langer aanwezig in Spanje, maar was het nog niet als zodanig geïdentificeerd. Doorgaans duurt het 7 tot 12 dagen voordat zich een longontsteking na besmetting met het virus openbaart. Tot nu toe werden volgens het protocol alleen mensen op COVID-19 getest die zich met ademhalingsproblemen meldden en in het epicentrum van de epidemie in China waren geweest, of in contact met iemand uit dat gebied waren geweest.

Op initiatief van verschillende gezondheidscentra en autonome regio’s in Spanje is het protocol aangepast en worden nu in grote ziekenhuizen alle patiënten die opgenomen zijn met een longontsteking zonder duidelijke oorzaak getest op het virus. Naar schatting gaat dit om 100 tot 150 mensen.

Dit vind je misschien ook leuk