Tekort aan maskers in Spanje terwijl piek coronavirus nog moet komen

door admin
Tekort aan maskers in Spanje terwijl piek coronavirus nog moet komen

Het gebrek aan beschermend materiaal zoals gezichtsmaskers, brillen en pakken zet het gezondheidsstelsel in Spanje op scherp. De Spaanse krant El País stelde de regering de vraag waarom er bij het uitbreken van de crisis niet voldoende beschermingsmiddelen zijn aangeschaft en opgeslagen. “Als de ergste piek nog moet komen, dan heeft Spanje een ontzettend groot probleem,” aldus El País. Het Ministerie van Volksgezondheid laat weten dat ziekenhuizen overal ter wereld met dit probleem te maken hebben en ging verder niet in op de oorzaak van het tekort aan beschermende middelen.

Oorzaak schaarste in Spanje volgens deskundigen

Twee deskundigen, die hebben deelgenomen aan crisiscommissies, laten weten dat Spanje aan de ene kant onvoldoende was voorbereid. Spanje heeft volgens hen te laat gereageerd waardoor bij de uitbraak van de coronacrisis in China veel materiaal in die landen is verbruikt. Op het moment dat er in Spanje besmettingen werden geconstateerd, was Spanje al te laat met handelen. Er zijn wel bestellingen geplaatst bij grote fabrikanten zoals 3M, maar door de wereldwijde uitbraak van het coronavrius werken de toeleveringsketens van een groot aantal bedrijven niet meer voldoende. Ook is er op dit moment gewoonweg veel meer vraag dan aanbod.

Anderzijds heeft Spanje tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 veel vaccins en geneesmiddelen aangeschaft en opgeslagen welke achteraf voor een groot deel niet zijn gebruikt. Deskundigen kunnen zich voorstellen dat de Spaanse overheid in dat opzicht iets te voorzichtig is geweest met handelen. “Nu blijkt maar weer dat je in dit soort situaties nooit voorzichtig moet zijn en dat ingrijpende maatregelen altijd beter zijn,” aldus een van de deskundigen die verder anoniem wil blijven.

Oplossingen binnen Spaanse grenzen

Diseños NT is het enige bedrijf in Spanje dat gezichtsmaskers produceert. Voorheen werden de maskers uit China geïmporteerd omdat importeren goedkoper was. Nu wordt dit bedrijf overvraagd en worden er andere oplossingen in Spanje gezocht zoals dat Inditex onlangs bekendmaakte dat zij maskers en andere beschermde kleding gaan produceren en doneren aan ziekenhuizen in Spanje. Ook werkten naaisters en kleermakers uit Elda in Alicante het afgelopen weekend door om maskers te maken voor lokale ziekenhuizen.

Ondertussen bieden Chinese fabrikanten maskers aan via sites als Alibaba, de Chinese Amazon. El País vroeg waarom ziekenhuizen in Spanje de broodnodige maskers niet direct in China kopen. Een expert van de Universiteit van Catalonië (UOC) vertelt dat dit niet zo eenvoudig is als het lijkt. Elk bedrijf heeft een vast netwerk aan leveranciers. Zomaar inkopen bij fabrikanten in China zonder dat je weet aan welke kwaliteitscontroles ze voldoen kan zorgen voor problemen voor de volksgezondheid.

Hoe lost Spanje dit op?

Afgelopen dinsdag is er een vliegtuig geland in Zaragoza met een half miljoen beschermende maskers uit China. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid vertelde dat ze nog een half miljoen maskers hebben gekocht om te verdelen onder Spaanse ziekenhuizen. Het Ministerie laat nadrukkelijk weten dat zij alleen aankopen doet bij fabrikanten van medische middelen zowel binnen als buiten Spanje. De Minister vertelde dat de komende dagen de komst van meer beschermingsmiddelen is gepland.

Dit vind je misschien ook leuk