Militairen vinden lichamen van overleden ouderen in verpleeghuizen in Spanje

door admin
Militairen vinden lichamen van overleden ouderen in verpleeghuizen in Spanje

Hier werden in de steek gelaten en zelfs overleden ouderen aangetroffen. De ouderen die nog leefden bevonden zich in zeer slechte toestand. De militairen waren bezig met een grootscheepse actie om alle bejaarden- en verpleeghuizen in Spanje te inventariseren en desinfecteren omdat in veel van die instellingen het coronavirus is aangetroffen. Instellingen voor ouderen in Spanje zijn zwaar getroffen door de gezondheidscrisis als gevolg van de corona-epidemie. Het Ministerie van Defensie heeft de feiten maandag bevestigd.

De verschrikkelijke situatie waarin de ouderen zijn aangetroffen heeft alle alarmbellen bij de autoriteiten doen afgaan. In de betreffende instellingen is een goed deel van het personeel vertrokken nadat het coronavirus er werd gedetecteerd. Defensie heeft geen informatie vrijgegeven over om welke verpleeghuizen en om hoeveel overleden ouderen het gaat.

Vorige week overleden ruim honderd ouderen aan de gevolgen van hun besmetting met het coronavirus in bejaarden- en verpleeghuizen in heel Spanje. De Spaanse regering blijkt echter niet te beschikken over exacte aantallen. De ouderenzorg valt net als de gewone zorginstellingen onder de bevoegdheden van de autonome regio’s. De regionale regering in Madrid gaf eveneens geen informatie over het aantal overledenen en de locatie van de verpleeghuizen.

Minister Robles van Defensie zie in een programma op Telecinco: ‘Het leger heeft bij enkele bezoeken volledig in de steek gelaten, soms zieke, zo niet overleden, ouderen aangetroffen in hun bedden’. Velen bevonden zich in zeer slechte omstandigheden en dito gezondheid of waren al gestorven’. Verder gaf ze aan dat er ‘meedogenloos en krachtig’ tegen deze acties opgetreden zal worden. In een ander interview gaf ze aan dat veruit de overgrote meerderheid van de verpleeghuizen in Spanje perfect functioneren. ‘De buitengewone gevallen moeten ook behandeld worden als buitengewone gevallen’. 

Dit vind je misschien ook leuk