Eerste officiële apps in Spanje voor zelfdiagnose coronavirus

door admin
Eerste officiële apps in Spanje voor zelfdiagnose coronavirus

Als artsen bezig zijn met het redden van levens en de telefoonlijnen van ziekenhuizen elke dag roodgloeiend staan, kunnen apps een effectieve aanvulling zijn op persoonlijke en telefonische hulpverlening. Zowel in Madrid als in Barcelona hebben de regioregeringen twee ‘corona-apps’ gelanceerd, genaamd CoronaMadrid en STOP Covid-19 CAT.

Apps als eerste middel diagnose coronavirus

De twee ‘corona-apps’ zijn zeker niet bedoeld om de diagnose te stellen, maar dienen als eerste hulpmiddel om de zorg in Spanje te ontlasten met algemene vragen over het coronavirus en de diagnose ervan. Inwoners van Madrid en Barcelona kunnen deze gratis apps downloaden zowel via IOS als Android, maar zij dienen wel toegang te geven tot locatiegegevens. Dit om het voor gezondheidscentra mogelijk te maken potentiële risico’s te lokaliseren en om eventuele besmettingen tegen te gaan. Geolokatie en het gebruik van big data gaan in tegen de huidige privacywetgeving, maar kunnen in dit geval heel nuttig zijn in de strijd tegen een verdere verspreiding van virussen zoals COVID-19.

De apps zijn bedoeld om twijfels weg te nemen, maar dienen ook om mogelijke corona-gevallen te detecteren en – indien nodig – snel te isoleren. Op mondiaal niveau maken de apps het mogelijk om de ontwikkeling van de pandemie te volgen en helpen ze overheden besluitvorming over maatregelen te optimaliseren.

Andere initiatieven voor volgen pandemie en verstrekken juiste informatie

Diverse regioregeringen in Spanje lanceren een reeks digitale initiatieven waaronder het opzetten van een databureau met gegevens van alle autonome regio’s. Ook komt er een website met geverifieerde informatie over het coronavirus en officiële hulpmiddelen voor de inwoners van Spanje. Dit alles met als doel om de toepassing van de genomen maatregelen te optimaliseren en om nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan.

Andere pilots in Spanje in strijd tegen coronavirus

In Valencia wordt er gewerkt aan een tool voorzien van kunstmatige intelligentie waarin bewegingen van mensen worden gevolgd zodat drukke plekken kunnen worden gelokaliseerd en vermeden. Een pilot zal worden gedaan in de regio Valencia en de providers Telefónica, Orange en Vodafone hebben al toegezegd hieraan mee te werken. Gegevens van dit onderzoek zullen worden geanonimiseerd zodat gebruikers niet persoonlijk geïdentificeerd kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk