Ruime meerderheid Spanjaarden staat achter coronamaatregelen

door admin
Ruime meerderheid Spanjaarden staat achter coronamaatregelen

De enquête werd gehouden in de eerste helft van maart, vlak voordat minister-president Sánchez de noodtoestand voor Spanje afkondigde. Ondanks dat ook toen al de maatregelen grote gevolgen hadden en duidelijk was dat een noodtoestand onvermijdelijk was, gaf 65,2% aan achter het coronabeleid van de regering te staan. 58,2% was daarbij van mening dat de regering meer informatie zou moeten geven over hoe je besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk kunt voorkomen.  

Werkloosheid, economische gevolgen coronacrisis en gezondheid grootste zorgen

Naarmate de coronacrisis in Spanje verslechterde, klom ‘gezondheid’ op naar nummer drie van voornaamste problemen voor de Spanjaarden. In februari stond dit nog op een zevende plaats. In de laatste enquête uit maart volgt de zorg om gezondheid direct na werkloosheid op nummer één en problemen van economische aard op nummer twee. 87% van de ondervraagden was van mening dat de coronacrisis negatieve gevolgen zal hebben voor de Spaanse economie.

Bijna alle ondervraagden, 99,4%, gaf aan van het coronavirus gehoord te hebben. Maar 6,1% gaf aan geen enkele interesse te hebben voor Covid-19. Bijna de helft, 48,6% volgt het nieuws over Covid-19 en 22,6% zegt dit heel intensief te doen.

Betere voorlichting

54,7% van de ondervragen vindt dat de gezondheidszorgautoriteiten betere informatie hadden moeten verstrekken over het coronavirus, 37,2% vond dat juist niet. 63% is echter van mening dat het nieuws over de noodsituatie binnen de zorg onnodig onrust creëert. Wel vindt 67,7% van de geënquêteerden dat de overheid moet anticiperen en strikte gezondheidsmaatregelen moet nemen om Covid-19 te voorkomen.

Racisme door coronavirus

Racistische reacties jegens Aziatische mensen vanwege het coronavirus kwamen bij minder dan 10% van de ondervraagden voor. De op het coronavirus positief geteste algemeen secretaris van de extreemrechtse partij Vox, Javier Ortega-Smith, liet weten dat zijn “Spaanse antilichamen dat vervloekte Chinese virus aan het bevechten en aan het vernietigen zijn”. 9,5% van de ondervraagden gaf aan liever niet op openbare plaatsen te komen met mensen van Aziatische afkomst. 84,2% gaf aan hier geen problemen mee te hebben. 8,6% gaf aan minder vaak in Aziatische winkels te komen. 6,5% van de geënquêteerden gaf toe het liever niet te hebben dat hun minderjarige kinderen samen met Aziatische kinderen spelen.

Wat de politieke voorkeur betreft, zou de PSOE in het laatste onderzoek van het CIS 31,9% van de stemmen krijgen. Bij de verkiezingen van november vorig jaar was dit nog 28%. Unidas Podemos, de eerste coalitiepartij uit de recente Spaanse geschiedenis, daalt van 13,6% naar 12,9%. De conservatieve PP boekt een kleine winst en gaat van 18,9% naar 19,6%. Vox blijft in Spanje grote aanhang genieten met 14,8% van de stemmen, versus 13,4% in het onderzoek uit februari.

Dit vind je misschien ook leuk