Nonnen delen hun geheimen over leven in quarantaine in Spanje

door admin
Nonnen delen hun geheimen over leven in quarantaine in Spanje

Het leven in volledige afzondering is voor een overgrote meerderheid van de Spanjaarden een ontzettend zware opgave, vooral voor een volk dat over het algemeen buiten leeft en mensen die vaak omringd zijn door familie en vrienden. Daarom heeft een aantal Spaanse nonnen uit het klooster Carmelitas Descalzas in Cádiz het idee opgevat om de Spanjaarden, die al sinds 15 maart in quarantaine zitten, adviezen te geven om de dagen door te komen.

Nonnen leven al jaren in afzondering en willen niet meer anders

María Teresa López is een van de 9.200 mannen en vrouwen die zich, volgens de Spaanse bisschopsconferentie, wijden aan het contemplatieve leven in Spanje. López is al veertien jaar non in het klooster en leeft hetzelfde aantal jaren vrijwillig in volledige afzondering. “Het is een voorrecht en het kost me niks,” aldus López.

López heeft het idee opgevat om samen met de nonnen met wie zij in een klooster in Cádiz leeft een aantal adviezen op hun website te publiceren om de Spanjaarden te helpen om deze coronacrisis door te komen. López: “Wat ik heb gedaan is mijn jarenlange ervaring als non en de ervaring van de spiritualiteit van het klooster op een toegankelijke manier op te schrijven en over te brengen.”

Dagschema voor een regelmatig ritme van de dag

Drie sleutelwoorden volgens de nonnen van het klooster in Cádiz zijn ‘geduld, realisme en zelfkennis’. Het leven volgens een vast schema is een van de belangrijkere manieren om de tijd goed door te komen: “Op een vaste tijd opstaan, eten en gaan slapen zorgt voor houvast en een goede routine voor elke dag. Vooral in het begin is het lastig om deze regelmaat aan te brengen, maar het bedenken en opschrijven van een tijdschema helpt ontzettend.”

Neem de tijd en leef dag voor dag

De taken die je op een dag wilt doen, moeten met alle rust en aandacht worden uitgevoerd. Dus als je eten aan het bereiden bent, snijdt je alle ingrediënten met aandacht. “Neem de tijd voor eenvoudige dingen zoals het snijden van een ui, we hebben tenslotte de tijd. Leef dag voor dag en denk niet aan morgen.”

Zoek afleiding en blijf in contact met familie

Waardeer de eenvoudige dingen en probeer bijvoorbeeld kleine dingen te doen voor anderen. Dat zorgt ook voor afleiding aangezien de dagen soms heel lang kunnen duren. “Wij maakten voorheen bijvoorbeeld eten en deelden dit uit aan de allerarmsten in onze omgeving. Door de maatregelen in Spanje kan dit niet meer. Zoek dan afleiding door in huis te sporten, te lezen en blijf vooral in contact met je familie. Blijf ook aan je kinderen uitleggen dat binnenblijven nu het belangrijkst is wat je kunt doen voor de welzijn van alle andere mensen om ons heen,” aldus María Teresa López.

Dit vind je misschien ook leuk