Dramatische cijfers corona in verzorgingstehuizen in Spanje

door admin
Dramatische cijfers corona in verzorgingstehuizen in Spanje

Nieuwssite Cadena SER onderzocht het aantal besmettingen en doden in verzorgingstehuizen in Spanje en komt met schokkende cijfers. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er 1.517 ouderen die verbleven in verzorgingstehuizen in Spanje overleden ten gevolgen van het coronavirus. Dit aantal vertegenwoordigt 37 procent van alle 4.858 mensen die tot op het moment van publicatie van het artikel op SER in Spanje zijn overleden aan het virus. 

Overheid Spanje te weinig informatie over tehuizen

Tot op heden kwam de Spaanse regering nog niet met cijfers over het aantal overleden mensen in tehuizen. Op dit moment worden er 390.000 ouderen verpleegd in de ruim 6.000 verzorgingstehuizen in Spanje. De reden dat het ministerie in Spanje geen cijfers naar buiten brengt is dat het overgrote deel van de 6.000 tehuizen in Spanje in particulier bezit is. De Spaanse overheid heeft simpelweg te weinig inzicht in deze cijfers.

De hoge cijfers van het aantal besmettingen en sterfgevallen in tehuizen hebben ertoe geleid dat de Spaanse nieuwszender Cadena SER op onderzoek ging in een poging cijfers van verzorgingstehuizen per autonome regio in Spanje in beeld te brengen.

Madrid

Madrid staat als Spaanse regio bovenaan als het gaat om het aantal sterfgevallen onder ouderen. In Madrid zijn er 474 tehuizen waar ongeveer 50.000 ouderen wonen. Hoewel veel tehuizen hun cijfers niet doorgeven, weet de Spaanse nieuwssite dat er tot op heden 1.065 ouderen in de Madrileense tehuizen zijn overleden aan het coronavirus. Voor zover bekend zijn er minstens 6.300 ouderen in tehuizen in Madrid besmet met het coronavirus.

Valencia en Andalusië

In de 334 tehuizen in Valencia worden zo’n 27.000 ouderen verzorgd. Er zijn 181 bewoners positief getest op het coronavirus en inmiddels zijn er 44 mensen in de tehuizen in de regio overleden aan het coronavirus. In de regio Andalusië zijn er 665 tehuizen waar 44.500 ouderen wonen. Er zijn 80 ouderen positief getest waarvan er inmiddels 51 zijn overleden.

Catalonië en de Balearen

In Catalonië zijn 1.073 tehuizen waar 64.093 ouderen wonen. In Catalonië zijn inmiddels 150 ouderen in tehuizen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een paar dagen geleden bleken er 212 ouderen positief te zijn getest in de tehuizen in Catalonië. Op de Balearen zijn 51 tehuizen waar er naar schatting zo’n 4.300 ouderen wonen. Onder de ouderen zijn er 14 mensen positief getest waarvan een bejaarde in een tehuis op Ibiza is overleden.

Overige regio’s in Spanje

In de andere regio’s in Spanje – in Castilië en León, Castilië-La Mancha, Baskenland, Aragón, Galicië, Extremadura, Cantabrië, Navarra, Murcia, La Rioja, de Canarische eilanden en Asturië – wonen er in totaal zo’n 200.000 ouderen in verzorgingstehuizen. Cadena SER heeft bij elk tehuis informatie opgevraagd over het aantal besmettingen en sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus. Niet alle tehuizen hebben deze cijfers vrijgegeven. Op basis van de aangeleverde informatie schat de Spaanse nieuwssite dat er in de tehuizen in deze regio’s bij elkaar minstens 1.265 ouderen positief zijn getest op het COVID-19-virus.

De nieuwssite schrijft zeker te weten dat het aantal besmettingen in werkelijkheid een stuk hoger ligt omdat niet iedereen wordt getest.  In veel tehuizen zitten ouderen op dit moment in quarantaine omdat ze wel enkele symptomen vertonen. Cadena SER meldt dat er in de tehuizen in deze regio’s in totaal minstens 224 ouderen zijn overleden. De nieuwssite meldt dat tehuizen in Aragón en Extremadura geen informatie hebben opgegeven over het aantal besmettingen.

Veel zorgpersoneel in tehuizen besmet

Niet alleen de ouderen in de tehuizen worden getroffen door het coronavirus, ook onder de verzorgers is sprake van een groot aantal mensen dat is besmet met het coronavirus waarvan er zelfs al een aantal is overleden. Cadena SER heeft kunnen verifiëren dat inmiddels 500 professionals positief zijn getest op het COVID-19-virus. Het werkelijke aantal besmettingen onder het verzorgend personeel zal een stuk hoger liggen aangezien er honderden gevallen zijn van mensen die in quarantaine zitten die nog niet zijn getest, maar wel de symptomen vertonen van het coronavirus.

Dit vind je misschien ook leuk