Premier Sánchez stemt niet in met maatregelen per autonome regio

door admin
Premier Sánchez stemt niet in met maatregelen per autonome regio

De regiopresidenten waren van mening dat het bijna geheel stilleggen van het economisch verkeer niet voor alle autonome regio’s een noodzakelijke maatregel is. Toch heeft de premier het verzoek resoluut van de hand gewezen en laten weten dat het juist nu van het grootste belang is om als eenheid op te treden. Hij vroeg zijn collega’s loyaal te zijn in plaats van nadruk te leggen op de regionale verschillen.

Aandacht voor regionale economische belangen

De Baskische president Iñigo Urkullu maakte bezwaar tegen de aangescherpte maatregelen die geen rekening houden met de “lokale karakteristieken” zoals de industriële sector in Baskenland. Een dergelijk bezwaar had ook de Galicische president Alberto Nuñez-Feijoó die zich zorgen maakte om de conserven-, ijzer- en staalindustrie. Javier Lambán, president van Aragón, pleitte voor een aanpassing van de maatregelen voor de fruitsector. Isabel Díaz-Ayuso vroeg voor haar regio Madrid om een buitengewoon fonds van 1,2 miljard euro en om het toestaan van ambulante deur-tot-deurverkoop in kleine gemeenten zonder winkels. De Catalaanse president Quim Torra eiste voor zijn regio een basisinkomen en een belastingverlaging.

Geen onderscheid

Geen van de regiopresidenten kreeg uiteindelijk goedkeuring voor het aanpassen van de regels. “Het is niet zinvol om onderscheid in maatregelen te maken tussen de verschillen autonome regio’s. Het coronavirus trekt zich van territoriale grenzen, noch van verschillende ideologieën iets aan. Het is in niemands belang dat regio’s verschillende maatregelen gaan hanteren. We kunnen hierin geen enkel onderscheid maken”, liet María Jesús Montero, woordvoerder van de regering en minister van Financiën weten.

Rapportage van cijfers moet nauwkeuriger

Premier Sánchez verzocht de regiopresidenten in de bijeenkomst met klem om de gezondheidsautoriteiten nauwkeuriger verslag te laten doen van de beschikbare gegevens aan zijn ministerie van Volksgezondheid. Ook vroeg hij hen om met een maximale inzet inspecties uit te voeren bij verzorgingscentra voor ouderen waarover hij zijn grote bezorgdheid liet blijken.  

Woordvoerder Montero liet verder weten dat de premier dit niet het aangewezen moment vindt voor verdeeldheid of voor het benadrukken van regionale verschillen, maar dat hij juist nu een eenduidige en voor iedereen geldende boodschap de juiste acht.   

Dit vind je misschien ook leuk