Afname aantal intensive careopnames stemt Spanje hoopvol

door admin
Afname aantal intensive careopnames stemt Spanje hoopvol

Juan Armengol, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde (Semes), bevestigt dat er een daling zichtbaar is in de toestroom van nieuwe patiënten. Omdat de autonome regio’s van Spanje zich in verschillende fasen van de epidemie bevinden, is deze daling nog niet overal zichtbaar, maar van een toenemende groei is nu in geen enkele regio meer sprake. In de regio Catalonië is de groei inmiddels gestabiliseerd.

Een afdelingshoofd van een groot ziekenhuis vertelt: “We hebben veel spannende dagen achter de rug waarin we steeds dichter bij het bereiken van onze grenzen kwamen. Er zullen nog zware dagen volgen, met nog altijd veel mensen die overlijden aan het virus. Maar we hebben nu het vertrouwen dat we het licht aan het einde van de tunnel zien en dat geeft ons de kracht die we nu zo broodnodig hebben”.

Nooit eerder meegemaakt

Artsen die al decennialang werkzaam zijn binnen de Spaanse gezondheidszorg hebben in de afgelopen weken dagen meegemaakt die ze niet zonder emotie kunnen navertellen. “Onmogelijke keuzes moeten maken, welke patiënt nog een kans krijgt en welke niet. Toe moeten kijken hoe de ene na de andere patiënt komt te overlijden. Te horen krijgen dat de ene na de andere collega besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Ik heb werkelijk nooit gedacht dat ik ooit zoiets mee zou maken”, zegt een arts van ziekenhuis 12 de Octubre in Madrid. Volgens interne gegevens van het ziekenhuis zelf, stierven tussen 16 en 25 maart alleen hier al meer dan 170 mensen aan de gevolgen van Covid-19.  

Hoop en dieptepunt tegelijk

Ondanks de angst voor de dagen die nog komen, waarop nog steeds patiënten die zich steeds slechter gaan voelen op overvolle ic’s zullen worden binnengebracht, is er bij zorgmedewerkers en wetenschappelijke instellingen de hoop dat dit het dieptepunt van de crisis zal zijn, met vandaag opnieuw een recordaantal nieuwe doden in de afgelopen 24 uur: niet minder dan 950 mensen overleden, het hoogste aantal doden op een dag tot nu toe. In totaal zijn er nu 1003 doden te betreuren in Spanje als gevolg van de coronapandemie. 110.238 besmettingen zijn er geregistreerd, waarvan bijna 27 duizend mensen inmiddels zijn genezen. Zorgmedewerkers houden zich in het dieptepunt van de crisis vast aan de hoop dat de piek daarmee bereikt is.  

 “Er verschijnen steeds minder mensen bij de Eerste Hulp”, zegt een arts van hospital La Paz in Madrid. “We hebben dagen gehad waarop zich 300 mensen meldden, nu zijn het er minder dan 200”, zegt ook een arts van universitair ziekenhuis Severo Ochoa in Leganés. “Afgelopen weekend was er een daling van het aantal nieuwe patiënten, over een aantal dagen kunnen we zeggen of er sprake is van een tendens”, zegt een medewerker van hospital de la Vall d’Hebron in Barcelona. “Nadat dagenlang de toestroom van patiënten alleen maar toenam, is het nu gestabiliseerd”, aldus een afdelingshoofd van ziekenhuis Virgen del Rocío in Sevilla. En een woordvoerder van universitair ziekenhuis Miguel Servet in Zaragoza zegt: “Maandag nog hadden we 79 nieuwe coronapatiënten, een dag later waren dat er nog maar 55”. Getuigenissen van een positieve ontwikkeling die in de komende periode in heel Spanje wellicht door zal zetten.

Dit vind je misschien ook leuk