Waarom Spanje de hoogste coronasterfte heeft

door admin
Waarom Spanje de hoogste coronasterfte heeft

Inmiddels zijn er in Spanje meer dan 13 duizend doden te betreuren als gevolg van de coronapandemie. Salvador Illa, minister van Volksgezondheid, noemt de pandemie de ergste gezondheidscrisis van de afgelopen honderd jaar. Tegelijk met het dramatisch oplopende totaal aantal doden kwam er voor het eerst ook goed nieuws: het aantal nieuwe patiënten dat op de ic’s wordt binnengebracht begint te dalen en de druk op de ziekenhuizen neemt af.

Vergrijzing en verschillende doodsoorzaken

Volgens Pere Godoy, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie, kan het relatief hoge aantal doden in Spanje verklaard worden door de vergrijzing van de Spaanse bevolking. Oudere mensen hebben vaker chronische ziekten waardoor ze een hoger risico lopen op overlijden na een besmetting met het coronavirus. Daarbij zijn ouderen die in een bejaardencentrum wonen extra kwetsbaar omdat het virus zich hier razendsnel verspreidt. In Spanje is een groot aantal bejaardencentra getroffen door het coronavirus.

Ook geeft Godoy aan dat ieder land op een andere manier het aantal doden registreert. Vergelijken wordt lastig als in het ene land vaker de onderliggende chronische aandoening, en in het andere land vaker Covid-19 als doodsoorzaak wordt geregistreerd.

Te weinig getest

José María Martín Moreno, hoogleraar Geneeskunde en Volksgezondheid aan de Universiteit van Valencia, noemt nog een andere reden. Hij is van mening dat Spanje ver achterliep op landen als Duitsland en Zuid-Korea als het gaat om vroegtijdig testen en isoleren van de besmette personen. In genoemde landen zijn op grote schaal tests uitgevoerd waardoor de besmettingsketen eerder is verbroken en kwetsbaren uit de samenleving in aanzienlijk mindere mate zijn getroffen door het virus.

Jesús Rodríguez Baño, hoofd Infectieziekten van ziekenhuis Virgen Cacarena in Sevilla ziet ook een verband tussen het aantal besmettingen en de manier waarop bevolkingsgroepen zich sociaal tot elkaar verhouden. In dichtbevolkte gebieden, staan mensen fysiek dichter bij elkaar. Dat juist de regio Madrid en Catalonië, maar ook het dichtbevolkte Noord-Italië, zo zwaar zijn getroffen is volgens hem geen toeval. Rodríguez Baño merkt daarbij op dat de validiteit van zijn vermoeden nader onderzoek vergt.

Mondkapjes

Minister Illa heeft inmiddels bekendgemaakt dat de overheid 845 miljoen euro uitgeeft aan diagnostische tests, beademingsapparatuur en beschermingsmaskers die op regelmatige en permanente basis aan de autonome regio’s worden verstrekt. Ook zegt de minister dat in Spanje de productie van mondkapjes geïntensiveerd is, maar dat de maatregel waarmee iedereen op straat verplicht wordt een gezichtsmasker te dragen nog niet is bevestigd.

Dit vind je misschien ook leuk