Trek naar tweede huis ramp voor ouderen in plattelandsdorpen Spanje

door admin
Trek naar tweede huis ramp voor ouderen in plattelandsdorpen Spanje

Rafael de Pablo González is arts van vijf kleine gemeentes in Zaragoza en hij vertelt zich zorgen te maken over inwoners uit de dorpen die hij bezoekt en vertelt: “In totaal wonen er zo’n driehonderd inwoners, waarvan de helft ouder is dan 70 jaar. Deze mensen zijn zeer vatbaar voor het coronavirus en het feit dat veel mensen uit de stad naar hun tweede huis op het platteland gaan, brengt een groot risico met zich mee voor deze kwetsbare ouderen.”

Komst Spanjaarden in kleine dorpen risicovol voor ouderen

De huisarts vertelt dat de Spanjaarden zich over het algemeen wel houden aan de quarantainemaatregelen van de Spaanse overheid, maar dat toch veel mensen met een tweede huis buiten de stad zich niet bewust zijn van de gevaren die zij met zich meebrengen als ze naar hun dorp buiten de stad trekken.

“Deze mensen doen bijvoorbeeld hun boodschappen in dezelfde supermarkt als de ouderen en zo is een besmetting eenvoudig gerealiseerd. De komst van de stadsmensen naar hun tweede huis is dus ontzettend risicovol voor de ouderen in deze dorpen,” zo waarschuwt De Pablo nog eens.

Extra controles en hoge boetes bij reizen zonder geldige reden

Juist tijdens de Semana Santa is de kans dat mensen uit de stad de feestdagen doorbrengen in hun tweede huis buiten de stad aanzienlijk groter. Precies om deze reden heeft de Spaanse verkeersdienst DGT samen met de Guardia Civil aangekondigd extra controles op de wegen uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle Spanjaarden op de plek blijven waar ze al sinds het afkondigen van de noodtoestand op 14 maart zitten. 

Boetes voor het reizen zonder geldige reden in deze periode kunnen variëren van 600 tot 30.000 euro. Huisarts de Pablo voegt eraan toe dat mensen die toch besluiten richting het platteland te gaan zich niet alleen deze geldboetes op de hals halen, maar ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de dood van iemand anders. De huisarts waarschuwt vooral de mensen uit steden waar er sprake is van veel besmettingen, zoals Madrid en Barcelona. “Ook als mensen geen symptomen hebben, wil niet zeggen dat je het COVID-19-virus niet bij je draagt.”

‘Blijf waar je bent’

De dorpen Valpalmas, Piedratajada, Puentedeluna, Marracos en Lacorvilla waar arts De Pablo werkzaam is, zijn tot op heden vrij van coronabesmettingen. “De mensen in deze dorpen helpen en ondersteunen elkaar. Eén besmetting van buitenaf kan een heel dorp lamleggen. Blijf dus alsjeblieft waar je zit,” aldus Rafael de Pablo González.

Dit vind je misschien ook leuk