Spanje sluit gebruik geolocatie van gsm’s voor politiedoeleinden niet uit

door admin
Spanje sluit gebruik geolocatie van gsm's voor politiedoeleinden niet uit

Minister Marlaska van Binnenlandse Zaken zei dit maandagochtend in een persconferentie vanuit regeringspaleis Moncloa en benadrukte daarbij dat iets dergelijks ‘altijd met juridische en gerechtelijke bescherming’ plaats zou vinden. Marlaska gaf hiermee antwoord op een vraag of deze gegevens niet alleen gebruikt worden om de gezondheidscrisis tegen te gaan, maar ook worden ingezet bij ‘controletaken, supervisie en het uitdelen van sancties’.

‘Wanneer ze moeten worden gebruikt, worden ze gebruikt, maar altijd binnen de juridische kaders. De rechtsstaat blijft absoluut van kracht, elk gebruik, in het geval van een procedure op een bepaald moment, zal altijd onder wettelijke en gerechtelijke bescherming vallen’, luidde het antwoord van de minister.

Onder de noodtoestand heeft de regering in Spanje twee technologische middelen ingezet in de crisis: de app Astistenciacovid19 voor mensen met symptomen van de ziekte en een anoniem onderzoek van de mobiliteit van de Spanjaarden, DataCOVID, waarin ruim 40 miljoen mobiele telefoons worden gevolgd.

Kunstmatig intelligentie wordt zodoende ingezet om de verplaatsingen van burgers te begrijpen en te anticiperen op de mogelijke knelpunten, druktes of situaties van spanning. Zo wil de regering meer inzicht verkrijgen in de bewegingen van de bevolking in samenhang met de verspreiding van het coronavirus in het land. Het volgen van die gegevens gebeurt anoniem en met respect voor alle geldende privacywetten, zo hebben de autoriteiten tot nu toe verzekerd.

In Spanje werkten de telecomproviders vorig jaar al mee aan een grootschalig mobiliteitsonderzoek van het nationaal bureau voor de statistiek INE op basis van mobiele telefoongegevens, maar die gegevens waren onmogelijk terug te voeren tot individuele gegevens van de gebruikers.

Dit vind je misschien ook leuk