Spaanse leger houdt rekening met einde coronapandemie in 2022

door admin
Spaanse leger houdt rekening met einde coronapandemie in 2022

Het is volgens de landmacht daarom van fundamenteel belang waakzaam te blijven en voorbereid te zijn op de komst van een tweede en mogelijk derde besmettingsgolf. Deze informatie blijkt uit een document van de landmacht dat werd uitgegeven door de Spaanse krant El Confidencial Digital. 

Covid-19 verdwijnt nooit helemaal 

Het document met de titel Informe cualitativo de predicción de la epidemia a largo plazo (kwalitatief rapport epidemieprognose op langere termijn) meldt dat een coronavaccin niet voor januari of februari van het volgend jaar beschikbaar zal zijn en dat er evenmin een vaccin zal komen dat 100% bescherming biedt tegen het coronavirus. Derhalve zal covid-19 in de toekomst nooit helemaal verdwijnen, maar met de toenemende immuniteit onder de bevolking, mogelijke effectieve behandelmethoden en de komst van een vaccin zal de impact dan vele malen kleiner zijn. 

In document, dat gebaseerd is op openbare bronnen, wordt verder vermeld dat van 100% immuniteit nooit sprake zal zijn. Er zullen mensen zijn die na herstel van Covid-19 opnieuw met het coronavirus worden besmet. In dat geval zullen de symptomen vermoedelijk milder verlopen en zullen zich over het algemeen geen ernstige luchtwegproblemen voordoen.  

De eerste uitbraak van het coronavirus wordt in het document gesitueerd tussen 21 februari en 21 mei van dit jaar, een tweede uitbraak tussen 21 november en 21 februari (met de helft minder besmettingen dan nu het geval is) en een derde tussen 21 november 2021 en 21 februari 2022 (met een kwart van het aantal besmettingen van de huidige uitbraak).

Impact corona-epidemie steeds kleiner

De zomer zal volgens de prognose van de landmacht voor een daling van het aantal besmettingen zorgen, maar zal de epidemie niet helemaal beëindigen. De mogelijke tweede golf in het najaar zal minder dramatisch verlopen omdat een gedeelte van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd, er meer beschikbare middelen zijn en er sneller op gereageerd zal worden. De impact van een mogelijke derde golf zal vermoedelijk nog minder groot zijn omdat er dan naar verwachting een vaccin en een effectieve behandelmethode voorhanden zijn. 

Om de eventuele komende golven in te dammen, is voor contactcontrole van positief geteste mensen het gebruik van een app op de mobiele telefoon uiterst belangrijk, maar gezien de privacywetgeving is dit niet eenvoudig. Ook is voldoende voorraad van herbruikbare FFP3 gezichtsmaskers en beschermingsbrillen van groot belang. Quarantaine helpt om de top van de epidemiepiek omlaag te krijgen, maar zorgt er niet voor dat de epidemie verdwijnt, aldus het rapport dat eindigt met de waarschuwing dat het grootste probleem de overbezetting van de ziekenhuizen is en het daarom van groot belang is om het samenkomen van veel mensen te blijven vermijden.  

Dit vind je misschien ook leuk