Spanje enige grote land dat horeca eerder opent dan scholen

door admin
Spanje enige grote land dat horeca eerder opent dan scholen

Nu ongeveer de helft van de provincies in Spanje zich in fase 1 bevinden van het de-escalatieplan van de Spaanse regering mogen bars en restaurants hun terrassen weer openen voor gasten. Hierbij dienen eigenaren zich wel te houden aan een maximale bezetting van 50 procent, niet meer dan tien personen aan een tafel en de inachtneming van voldoende afstand tussen de tafels. Pas in fase 2 is het toegestaan dat bars en restaurants ook binnen hun gasten weer mogen verwelkomen. Dit zal naar verwachting niet eerder gebeuren dan 25 mei aangezien elke fase van het de-escalatieplan twee weken in beslag neemt.

Toch pakt Spanje het op dit vlak anders aan dan andere landen in Europa, zo schreven diverse Spaanse nieuwssites zoals Voz Populi en El Nacional vanochtend. Spanje is – samen met Italië – het enige grote land in Europa dat eerder de restaurants en bars weer openstelt dan de scholen.

Nederland en België

In Nederland zijn de basisscholen vandaag weer begonnen en mogen horecagelegenheden pas op 1 juni weer opengaan voor hun gasten. België kent vooralsnog geen officiële datum waarop terrassen weer open zullen gaan, maar naar verwachting zal dit begin juni plaatsvinden. Scholen in België gaan vooralsnog medio mei weer gedeeltelijk open.

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland

Ook het zwaar getroffen Verenigd Koninkrijk geeft de voorkeur om scholen een maand eerder te openen dan bars en restaurants. Britse scholen zullen naar verwachting op 1 juni weer leerlingen verwelkomen terwijl de horeca nog minstens tot 1 juli gesloten blijft. In Frankrijk neemt president Macron pas eind mei een besluit over het openen van horecazaken. Net als in Nederland starten vanaf vandaag ook de Franse scholen weer langzaam op. Duitsland is het eerste land dat na wekenlange sluiting de hoge scholen en universiteiten op 4 mei weer heeft opengesteld. De basis- en kleuterscholen starten vanaf vandaag weer in Duitsland. Een datum voor het openen van de horeca in Duitsland is nog niet concreet, maar Angela Merkel verwacht de horeca-activiteiten aan het eind van deze maand weer te kunnen hervatten.

Spanje en Italië hanteren andere prioriteit

Zoals gezegd pakken de zwaar getroffen zuidelijke landen van Europa het anders aan. Zowel premier Conte van Italië als premier Sánchez van Spanje kondigden aan dat scholieren pas in september weer naar school kunnen. Ondanks het feit dat het aantal besmettingen op dit moment in Italië lager ligt dan in Spanje, wil Italië de horeca pas per 1 juni weer openstellen voor gasten.

Scholen in Spanje

In de officiële Staatscourant van Spanje, de BOE, stond afgelopen zaterdag beschreven dat de scholen in provincies in fase 1 vanaf vandaag grondig worden gereinigd en dat administratieve functies op scholen langzaam weer zullen opstarten. Ondertussen blijft het afstandsonderwijs in Spanje van kracht.

Vanaf fase 2 kunnen kinderen jonger dan 6 jaar weer terug naar school wanneer hun ouders geen opvang voor hun kinderen kunnen regelen. Ook studenten (4e jaar ESO, 2e jaar Bachillerato en 2e jaar FP) kunnen vanaf fase 2 op vrijwillige basis weer naar school in klassen met maximaal vijftien personen.

Dit vind je misschien ook leuk