Na goede afloop exitplan Spaanse grenzen open voor buitenlandse toeristen

door admin
Na goede afloop exitplan Spaanse grenzen open voor buitenlandse toeristen

De Spaanse minister González Laya van Buitenlandse Zaken formueleerde het tijdens een interview in ‘El Objetivo’ van de omroep La Sexta zondag als volgt: ‘Op het moment hebben we geen concrete datum vastgesteld om onze grenzen te openen. We willen dat doen onder veilige omstandigheden voor iedereen die ons land wil binnenkomen en voor de burgers van ons territorium. Waneer we voelen dat we covid in Spanje onder controle hebben, zullen we bereid zijn onze grenzen geleidelijk te openen.’

Op de vraag wanneer dat dan zal zijn antwoordde hij: ‘Eind juni zullen we klaar zijn, als alles goed gaat, met de de-escalatiefase. We hebben dan een ruimte van individuele vrijheid voor Spaanse burgers teruggewonnen en dan kunnen we ons de opening van grenzen voor buitenlanders voorstellen.’ In Spanje zullen mensen in Spanje zich pas buiten hun provinciegrenzen kunnen begeven na afronding van fase 3

Minister Ábalos van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda gaf maandag in het programma Los Desayunos de TVE aan te hopen dat de toeristische activiteit eind juni weer wordt geactiveerd als de de-escalatie goed verloopt. Daarom moet van Spanje ‘een aantrekkelijk land worden gemaakt vanuit gezondheidsoogpunt’ omdat het toerisme ‘vertrouwen nodig heeft’.

Volgens minister Ábalos heeft de regering een werkgroep opgericht die werkt aan ‘concrete voorstellen’ voor ‘gezonde toeristische ervaringen’ en bovendien ‘absoluut gecontroleerd wat hygiënisch oogpunt betreft’ om het toerisme te stimuleren. Dat zal allereerst ‘speciaal op de eilanden zijn’, waar de situatie rond het coronavirus ‘zeer positief is’ en waar de toeristische sector van zeer groot belang is, zodat het nodig is dat het toerismeniet instort.

Zodra Spanjaarden weer land door mogen, geldt hetzelfde voor buitenlandse toeristen

Ábalos benadrukte dat het logischerwijs niet mogelijk is om buitenlanders tot Spanje toe te laten wanneer Spanjaarden zelf nog niet vrij in hun land mogen bewegen. Dat betekent volgens hem automatisch dat wanneer Spanjaarden tussen provincies mogen reizen, buitenlanders het land kunnen binnenkomen.

Gonzalez Laya benadrukte met het oog op het feit dat Frankrijk en Italië wel concrete data geven voor de heropening van de grenzen Spanje er de voorkeur aan geeft zich te richten op ‘het hoe’ in plaats van het ‘wanneer’. ‘Iedereen die een datum noemt, zegt er direct achteraan: als de omstandigheden dat toelaten, als de gegevens in de gezondheidszorg dat toelaten.. Wij geven er de voorkeur aan om ons die toevoegingen te besparen en onze doelen dichterbij te stellen’, aldus Laya.

Twee weken quarantaine

De minister zei daarbij dat de maatregel van het verplicht stellen van twee weken quarantaine voor reizigers uit het buitenland tijdelijk is. ‘Op het moment dat we covid onder controle hebben in Spanje zal het niet nodig zijn deze zeer krachtige maatregel op te leggen en kunnen we deze schrappen.

Dit vind je misschien ook leuk