Spanje neemt laatste stap voor basisinkomen

door admin
Spanje neemt laatste stap voor basisinkomen

Per juni moet het basisinkomen in de vorm van een koninklijk besluit van kracht zijn voor vermoedelijk 100.000 huishoudens die hier in eerste instantie voor in aanmerking komen. Die kunnen het direct na goedkeuring van het koninklijk besluit aanvragen. Het basisinkomen wordt maandelijks betaald en gaat de regering 3 miljard euro kosten.

De regering heeft contact met de belastingdienst die de gegevens verstrekt om inzichtelijk te maken wie recht heeft op de uitkering. De verwachting is dat uiteindelijk als alles rond is 1 miljoen huishoudens aanspraak kunnen maken op het basisinkomen. Wanneer dit het geval za zijn, is nog niet duidelijk.

Het basisinkomen zal overal in het land gelijk zijn en het zijn de autonome regio’s die dit zullen aanvullen met hun eigen verschillende, al bestaande uitkeringen. Dat elke regio al over een eigen vangnet beschikt, maakt het ontwerp voor het universele basisinkomen in het land zo gecompliceerd. 

Het doel van het IMV (ingreso mínimo vital) is dat ook al hebben huishoudens een zeer laag inkomen, dit wordt aangevuld tot de ingestelde minimumdrempel voor elk type huishouden. De definitieve hoeveelheden per huishouden zijn nog niet bepaald, zo lieten bronnen bij de regering weten aan de krant El Publico.

Dit vind je misschien ook leuk