Helft Spanjaarden gaat deze zomer niet op vakantie

door admin
Helft Spanjaarden gaat deze zomer niet op vakantie

Met nog iets meer dan een maand voordat de zomervakantie officieel van start gaat, zijn de eerste voorspellingen voor het toeristische seizoen niet positief te noemen. Sinds de start van het de-escalatieprogramma zijn toeristische organisaties hard aan het werk om het zomerseizoen te redden, in ieder geval om toeristen uit eigen land te trekken.

Helft Spanjaarden gaat niet op vakantie

EY-Parthenon, een vooraanstaand adviesbureau met meer dan 25 jaar ervaring, heeft onder Spanjaarden uit alle autonome regio’s een onderzoek uitgevoerd over hoe zij aankijken tegen het zomerseizoen. Volgens dit onderzoek geeft de helft van de Spanjaarden aan deze zomer niet op vakantie te gaan, zelfs niet in eigen land. De ondervraagden zeggen dat dit komt doordat het onzeker is wanneer de grenzen worden opengesteld, welke beperkingen er op dat moment gelden, dat zij bang zijn voor een nieuwe opleving van het coronavirus en dat ze te maken hebben met onzekere economische omstandigheden.

Van de helft van de Spanjaarden die verwacht deze zomer wel op vakantie te kunnen, heeft 41 procent plannen om dat in eigen land te doen. Slechts 9 procent is van plan om binnenkort in het buitenland op vakantie te kunnen.  

Zwaarst getroffen regio’s Spanje meest optimistisch over zomervakantie

Uit het onderzoek van EY-Pathenon blijken inwoners van Galicië en Andalusië het meest pessimistisch te zijn over dit zomerseizoen. Meer dan de helft – Galicië 56 procent en Andalusië 53 procent – beschouwen hun zomervakantie als verloren. Hoewel Madrid en Castilië-La Mancha het zwaarst worden getroffen en deze regio’s zich nog steeds in fase 0 bevinden, hebben inwoners uit deze regio’s het meest vertrouwen in een geslaagde zomervakantie. 6 op de 10 deelnemers verwacht deze zomer op vakantie te kunnen.

Het vinden van een vaccin tegen het COVID-19-virus is een belangrijk aspect voor de Spanjaarden die graag op vakantie willen. 36 procent van de deelnemers zegt niet te willen vliegen voordat een vaccin is gevonden; 27 procent zal geen trein pakken zonder inenting tegen COVID-19 en 23 procent zal niet in een hotel verblijven zonder ingeënt te zijn.

Behoefte aan goedkopere vakanties en flexibele voorwaarden

Volgens het onderzoek van EY verwacht 42 procent van de ondervraagde Spanjaarden na de coronacrisis veel minder of niks meer uit te geven aan vakanties. Slechts 20 procent verwacht dat zij straks meer uit zullen geven aan vakanties. Van de mensen in Spanje die wel op vakantie willen, geeft 70 procent aan veel waarde te hechten aan reizen met goede en flexibele annuleringsvoorwaarden.

De resultaten van het onderzoek laten ook een verwachte daling van het aantal zakenreizen zien. Bijna de helft van de zakenlieden geeft aan straks minder te gaan reizen voor hun werk en deze tripjes te vervangen voor videoconferenties.

Dit vind je misschien ook leuk