Spanje opent acht extra vliegvelden voor internationaal verkeer

door admin
Spanje opent acht extra vliegvelden voor internationaal verkeer

Ze voegen zich daarmee bij de luchthavens van Madrid, Barcelona, Gran Canaria, Málaga en Palma de Mallorca. Vrijdag kondigde Spanje aan dertien luchthavens en havens te openen die als toeristische corridors gaan dienen om onnodige verspreiding of binnenkomst van het coronavirus in het land te voorkomen en in lijn met het advies hierover van de WHO en de EU.

Met de acht luchthavens die er met de publicatie van zondag in het staatsblad BOE aan zijn toegevoegd, vormen de in totaal dertien Spaanse vliegvelden de enige toegangspunten waar tijdens de de-escalatiefase mensen van buiten Spanje op mogen reizen. Dit geldt vanaf 16 mei 00.00 uur tot 00.00 uur op 24 mei. Als de alarmstatus dan wordt verlengd, blijven ook bovengenoemde maatregelen gelden voor de duur van die verlenging.

Veilige toegangspunten

Op de aangewezen vliegvelden en havens bestaat ‘capaciteit voor het behandelen van noodsituaties op het gebied van volksgezondheid van internationaal belang’. Bovendien moeten die toegangspunten helpen de stroom van reizigers weer te activeren zodra de reisbeperkingen worden opgeheven. Bij die ‘veilige toegangspunten’ zijn ook de havens van Málaga, Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Palma de Mallorca, Tenerife, Valencia en Vigo. Op alle bovengenoemde vliegvelden en havens zal het ministerie van Volksgezondheid zorgen voor strikte gezondheidscontroles om te voorkomen dat er risico ontstaat voor de Spaanse bevolking.

Luchthavens alleen open voor noodzakelijke reizen

De nieuwe maatregel gaat samen met de ministeriële verordening die reizigers afkomstig van buiten Spanje na hun aankomst verplicht twee weken in quarantaine te blijven. Dat betekent echter niet dat de grenzen weer zijn geopend voor toeristen. Vooralsnog zijn die tot 15 juni gesloten voor niet noodzakelijke reizen. Dat betekent dat alleen Spanjaarden, residenten in Spanje, grenswerkers, diplomaten en mensen wegens redenen van overmacht of in noodsituaties vanuit het buitenland naar Spanje mogen reizen totdat de regelgeving hieromtrent wordt gewijzigd.

Dit vind je misschien ook leuk