Voetganger wint terrein in steden Spanje sinds lockdown

door admin
Voetganger wint terrein in steden Spanje sinds lockdown

Nu de Spanjaarden weer hun huis uit mogen om te gaan sporten, naar hun werk of naar de winkel te gaan wordt een nieuwe realiteit zichtbaar. Een van de opvallende feiten is dat steeds meer Spanjaarden – volgens verkeersbureau DGT is dat 40 procent – ervoor kiezen om te wandelen naar hun plek van bestemming.

Meer voetgangers door ontlasten openbaar vervoer

De laatste weken zijn er dus meer voetgangers in het verkeer in Spaanse steden. Omdat de noodtoestand nog steeds van kracht is en er nog steeds overheidsmaatregelen gelden om een opleving en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het gebruik van het openbaar vervoer zoveel mogelijk bestemd voor mensen met een cruciaal beroep.

Spaanse steden gaan nadenken over veiligheid voetgangers

Hoewel voetgangers aan terrein winnen, zijn ze ook de meest kwetsbare doelgroep in het verkeer. Dat blijkt ook uit het feit dat de helft van de dodelijke slachtoffers in het verkeer voetganger is. De aanwezigheid van meer voetgangers op straat zorgt voor nieuwe vraagstukken waarover deskundigen zich moeten gaan buigen. Om ervoor te zorgen dat voetgangers zo veilig mogelijk deel kunnen nemen aan het verkeer zijn er een paar acties waarover steden in Spanje na gaan denken, zoals:

  • De stoplichten langer op groen later staan zodat voetgangers de tijd hebben om veilig over te steken.
  • Het verkleinen van afstanden tussen zebrapaden zodat mensen niet de weg oversteken op plekken waar dit niet de bedoeling – en dus niet veilig – is.
  • Voetgangers zoveel mogelijk apart houden van andere verkeersdeelnemers door hen voldoende ruimte te geven.
  • Verlagen van de maximale snelheid voor automobilisten op plekken waar veel voetgangers zijn.
  • Het wegnemen van de zogenaamde ‘architectonische barrières’ zodat voetgangers, en vooral ouderen, veilig kunnen lopen. Het ontbreken van stoeptegels, onnodige hellingen, onvoldoende bankjes zijn dingen waar voornamelijk de oudere voetganger dagelijks mee te maken krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk