Kerk in Spanje vraagt gelovigen periodiek te doneren

door admin
Kerk in Spanje vraagt gelovigen periodiek te doneren

De coronapandemie zorgt ook voor crisis in de kerken in Spanje. Sinds de noodtoestand hebben kerken in Spanje in totaal tot 20 miljoen euro aan inkomsten verloren. Een behoorlijk bedrag aangezien 34 procent van de inkomsten van de 70 bisdommen in Spanje bestaat uit donaties van parochianen. Zo blijkt uit het jaarverslag van 2018 van de Spaanse Bisschoppelijke Conferentie (CEE).

Abonnement op de kerk

Om deze reden vraagt het bestuur van de kerk gelovigen om periodiek donaties te doen om het voortbestaan van de kerken in Spanje te redden. Zo schreef El País op 18 mei. Het doel van de CEE is dat gelovigen een verbintenis aangaan met de kerk – ongeacht of ze wel of niet naar de kerk gaan – en periodiek een bijdrage toezeggen. Vice-voorzitter van de CEE, Fernando Giménez Barriocanal, vergelijkt het met een abonnement op bijvoorbeeld Netflix, maar dan bedoeld voor de eigen parochie.

Veel donaties, maar vooralsnog onvoldoende

Om dit te bewerkstellingen heeft de CEE een betaalplatform in het leven geroepen, genaamd Dono a mi Iglesia. Via dit platform kunnen gelovigen kiezen om periodiek een gift te doen aan een bepaald bisdom of aan een van de ruim 23.000 kerken in Spanje. In de eerste twee weken van april is er 80.000 euro opgehaald en in de eerste helft van mei liepen de periodieke donaties op tot een miljoen euro.

Ondanks dit initiatief verwacht het kerkbestuur dat deze giften niet voldoende zullen zijn om kerken van een mogelijk faillissement te redden, mede door het feit dat de fiscale toewijzing van de Spaanse staat ook minder wordt. Dit zorgt ervoor dat het bestuur van de CEE in sommige gevallen leningen moet aangaan. De CEE biedt de bisdommen hulp middels reddingsfondsen en het herzien van bestaande schulden.

34 procent inkomsten Spaanse kerk afkomstig van giften

Vorig jaar heeft de katholieke kerk 285,2 miljoen euro ontvangen vanuit de inkomstenbelasting aan de Spaanse overheid. De katholieke kerk in Spanje is het enige kerkgenootschap in Spanje dat van dit privilege geniet. Deze toewijzing van de Spaanse staat vertegenwoordigt 23 procent van de 974 miljoen die de kerk vorig jaar in totaal inde. Vorig jaar was 34 procent van de totale inkomsten afkomstig van giften.

Dit vind je misschien ook leuk