Spanje achteraan in strijd om internationale toerist deze zomer

door admin
Spanje achteraan in strijd om internationale toerist deze zomer

Terwijl Italië, Griekenland en Portugal al hebben aangekondigd wanneer hun grenzen open gaan voor buitenlandse toeristen, blijft Spanje daarover onduidelijk. Italië gaat op 3 juni open voor vakantiereizen, Griekenland op 1 juli en Portugal hervat het toerisme in de Algarve zo spoedig mogelijk en is daartoe al voorbereidingen aan het treffen.

Ondanks eerder advies de binnengrenzen van Europa pas op 15 juni open te stellen, staat de EU Italië en Griekenland toe al eerder toeristische corridors in te stellen voor uitwisseling van toeristen uit tot ‘veilig’ bestemde gebieden. Een van die gebieden is Duitsland, een belangrijke markt voor Spanje, maar ook voor Italië en Griekenland. Italië eist daarbij geen twee weken quarantaine voor reizigers uit het buitenland. 

Door onduidelijk te blijven over wanneer de grenzen voor niet-essentiële reizen weer opengaan zou Spanje 84 miljoen toeristen ‘cadeau geven’ aan de concurrerende toeristische bestemmingen, schrijft de krant El Español vanwege de strenge maatregelen die in het land van kracht zijn tijdens de de-escalatiefase. Dit zijn de strengste van heel Europa. Toeristen die het al aandurven te boeken voor hun zomervakantie, kiezen voor zonbestemmingen die meer duidelijkheid bieden over wanneer ze weer openstaan voor internationaal vliegverkeer.

Officieel heeft Spanje gecommuniceerd dat de grenzen voor niet-essentiële reizen dicht blijven tot 15 juni. Vanuit de Spaanse overheid komen daarna ook geluiden dat de grenzen weer open zullen gaan na succesvolle afronding van de de-escalatiefase. Dit zal, afhankelijk van de voortgang in de zwaarst getroffen regio’s, eind juni of begin juli zijn. Woensdag werd de vijfde verlenging van de noodtoestand door het parlement goedgekeurd. Die duurt tot 7 juni. Wat daarna gebeurt is onduidelijk.

Na Frankrijk is Spanje het land dat tot de uitbraak van de pandemie de meeste buitenlandse toeristen aantrok. In 2019 waren dat er 84 miljoen. Jarenlang trok Spanje profijt uit de reputatie als veilig vakantieland, nadat concurrerende vakantielanden aan de Middellandse Zee, Turkije, Tunesië en Egypte getroffen werden door terroristische aanslagen. Nu gaat komt de focus op veiligheid het land op toeristisch gebied waarschijnlijk duur te staan.  

Dit vind je misschien ook leuk