Regio Madrid legt besluit voor overgang naar fase 1 neer bij Hooggerechtshof

door admin
Regio Madrid legt besluit voor overgang naar fase 1 neer bij Hooggerechtshof

Díaz Ayuso vindt dat de centrale Spaanse regering meer openheid had moeten geven over de criteria die zijn gesteld aan de voortgang in het de-escalatieproces en hoe die worden beoordeeld. Al drie keer vroeg de regio om toestemming voor over te gaan naar fase 1. Twee keer kwam hierop een negatief antwoord en over het derde verzoek is tot dusver nog geen besluit genomen. 

Rechter moet beslissen

Díaz Ayuso vindt het volstrekt onduidelijk waarom haar regio nog steeds in fase 0 zit en heeft daarom om opheldering gevraagd over de reden waarom andere regio’s met meer besmettingsgevallen dan in Madrid wel zijn overgegaan naar fase 1. Het gebrek aan transparantie noemt de regiopresident een ‘schande’ en het gevoerde beleid ‘dictatoriaal’. Voor haar is dat ook de voornaamste reden om naar de rechter te stappen, en niet het feit dat de regio nog steeds in fase 0 verkeert. 

Het betreft niet het eerste conflict dat Díaz Ayuso met Pedro Sánchez en diens kabinet heeft. Eerder botsten de twee onder andere al over het gevoerde onderwijs- en belastingbeleid van de regering. Ook is het voor de regiopresident niet de eerste keer dat ze naar de rechter stapt om het geschil te beslechten. Zo eiste ze via de rechter eerder al 377 miljoen euro voor btw-inning uit 2017 en een vermeend tekort van 54 miljoen euro op de voorschotvestrekking van 2019. 

Madrid heeft hoogste schuld

Afgelopen donderdag kondigde Díaz Ayuso aan dat haar regering een lening van 600 miljoen euro is aangegaan bij de Europese Investeringsbank om de gevolgen van covid-19 op te vangen, die in de komende 15 jaar zal worden afgelost. Met een lening van in totaal 1,6 miljard euro is Madrid de autonome regio met de hoogste overheidsschuld, dat is het drievoudige van de overheidsschuld van Baskenland. 

Dit vind je misschien ook leuk