Vanaf maandag heel Spanje uit fase 0 van exitplan

door admin
Vanaf maandag heel Spanje uit fase 0 van exitplan

Madrid, Barcelona en de hele regio Castilla y León gaan eindelijk naar fase 1. Dat betekent dat 53 procent van de Spanjaarden (25 miljoen mensen) na ruim twee maanden hun familie en vrienden weer kunnen bezoeken of elkaar kunnen ontmoeten op een terras. Voor 22 miljoen mensen (47 procent van de bevolking) geldt dat ze met fase 2 nog meer vrijheden krijgen. 

De president van de regio Madrid had voor de derde keer haar regio opgegeven als kandidaat om naar fase 1 te gaan, maar tot nu toe werd dit door het ministerie niet toegestaan omdat de regio volgens de daartoe geraadpleegde experts niet aan alle eisen om naar fase 1 te gaan voldeed. De negen provincies in Castilla y León zijn nu ook allemaal door. Hier heeft de regionale regering besloten de gezondheidsdistricten op te heffen en de zaken per provincie te gaan bekijken. 

Minister Illá van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat de regering maandag de rapporten publiceert over de overgang naar fase 1 van alle regio’s, provincies en gezondheidsdistricten. Dit in antwoord op de herhaaldelijke eisen die door oppositiepartijen werden gesteld met betrekking tot transparantie in de besluitvorming. Het ministerie blijft bij het besluit dat alle regio’s minimaal twee weken in een nieuwe fase blijven, omdat die periode gelijk staat aan de incubatietijd van het coronavirus, zodat bezien kan worden of de maatregelen geen ongewenste effecten met zich meebrengen.

Andalusië

Behalve de provincies Málaga en Granada, gaat heel Andalusië door naar fase 2. Málaga en Granada kwamen een week later dan de rest van de regio in fase 1, dus moeten daar nog een week blijven.

Catalonië

De gebieden Terres de l’Ebre (Tarragona), Camp de Tarragona (Tarragona) en Alt Pirineu-Aran (Lleida) gaan naar fase 2.

Valencia

De regio Valencia heeft op eigen initiatief besloten het de-escalatieproces te vertragen en nog een week te wachten met het verzoek om door te gaan naar fase 2. Dit besluit volgt op een lichte toename van het aantal besmettingen waarmee de reproductiegraad hoger is geworden.

Andere regio’s

In de regio Castilla La Mancha gaan alle provincies behalve Toledo, Albacete en Ciudad Real naar fase 2, evenals de hele regio Galicië, Baskenland, Asturias, Cantabrië, Navarra, La Rioja, Aragón, Extremadura, Murcia, Ceuta en Melilla. Van de Balearische eilanden gaan Ibiza, Mallorca en Menorca gaan naar fase 2. Het eiland Formentera was hier al. De Canarische eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Palma gaan naar fase 2, de andere eilanden waren hier al. 

Dit vind je misschien ook leuk