Spaanse archeologen ontdekken oud-Romeinse parfumerie

door admin
Spaanse archeologen ontdekken oud-Romeinse parfumerie

Een Spaans onderzoeksteam team, bestaande uit deskundigen van de Universiteit van Granada, het Valenciaans Instituut voor Restauratie en de Gemeentelijke Dienst voor Archeologisch Onderzoek van Valencia doet al ruim tien jaar onderzoek in de oud-Romeinse stad.

Opmerkelijke vondst

De Universiteit van Granada heeft in een persbericht bekend gemaakt dat ze onlangs een opmerkelijke vondst hebben gedaan. Het tijdschrift Archaeopress Archaeology (2020) bespreekt de resultaten van dit onderzoek in een editie die helemaal gewijd is aan ambachtslieden in de oudheid.

Parfumerie

In Casa de Ariadna, een domus in het stadshart, ontdekten ze een van de best bewaarde parfumerieën uit de Romeinse oudheid. Er werden keramische en glazen flessen en potten gevonden, waaruit ze opmaakten dat de hier geproduceerde cosmetica ook werd verkocht aan het publiek. 

Productieproces

Het is de onderzoekers gelukt te achterhalen op welke manier parfum en zalf werd gemaakt. Zo werden eerst olijven en geurige bloemen geperst. De vrijgekomen olie werd daarna gemengd met bloemen-extracten en eventueel dierlijke gelatine om de boel te binden. Vervolgens werd de cosmetica in glazen flessen of keramische potten gedaan, zodat ze verkocht konden worden. Hoogstwaarschijnlijk werd er ook lanoline (wolvet) gebruikt om zalf mee te maken, omdat vlakbij de parfumerie een wolwasserij is gevonden.

Gebruik

Volgens de onderzoekers werd parfum bij meerdere gelegenheden gebruikt. Het had niet alleen een cosmetische of hygiënische functie, maar werd ook gebruikt voor rituelen zoals het zalven en besprenkelen van overledenen om zodoende het verloren decorum te herstellen en ze dichter bij de goddelijkheid te laten komen. 

Net als in onze tijd, werd parfum in de oudheid gezien als een mooi geschenk om iemand mee te verleiden of blij mee te maken. Ook werd het soms toegevoegd aan lampenolie, zodat de lamp naast licht ook een aangename geur verspreidde.

Dit vind je misschien ook leuk