Spanje start proces voor afnemen eretitels uit Franco-periode

door admin
Spanje start proces voor afnemen eretitels uit Franco-periode

De PSOE is samen met Podemos een procedure gestart om de kleindochter van Franco, Carmen Martínez-Bordiú Franco, haar hertogstitel – die Franco aan zijn dochter gaf en die zijn kleindochter op 31 mei 2018 overnam – af te nemen.

Wetswijziging nodig

Om de titels en onderscheidingen in te kunnen trekken, maakt de regering een catalogus van alle adellijke titels die tussen 1948 en 1978 zijn toegekend en die verband houden met de Spaanse burgeroorlog. De regeringscoalitie bewandelt hiermee dezelfde weg als drie jaar geleden toen ze de stoffelijke resten van Francisco Franco uit de Vallei der Gevallenen wilden hebben. De bedoeling is om het afnemen van de titels nog deze zittingsperiode te realiseren. Om dit voor elkaar te krijgen, dien te wet te worden gewijzigd. Eerder werd – met de komst van de Wet op het Historisch Geheugen – het al verboden om straatnamen en symbolen die verwijzen naar Franco en zijn dictatuur te blijven gebruiken.

Juridische gaten dichten

Op dit moment wordt door de PSOE en Podemos onderzocht of de nabestaanden van Franco een rechtszaak kunnen aanspannen tegen de Spaanse regering als deze overgaat tot het afnemen van titels. Destijds bij de overplaatsen van de resten van Franco spanden de erfgenamen meerdere rechtszaken aan tegen de regering van Spanje. Op dit moment loopt er nog een aanklacht tegen Spanje bij het Europees Hof voor ‘ernstige discriminatie’ tegenover de nabestaanden van Franco.

Pazo de Meirás in A Coruña

Naast het ongeldig maken van de adellijke titels loopt er een andere strijd van de Spaanse regering om het Pazo de Meirás, het zomerhuis van Franco in A Coruña. In 2018 lukte het premier Sánchez niet om de nabestaanden te onteigenen van de residentie aangezien deze viel binnen de nalatenschap van Franco. Tot op dit moment wordt deze plek nog steeds gebruikt als een soort ode aan de oud-dictator.

Wijziging Wet op Historisch Geheugen

Met de maatregelen borduren de PSOE en Podemos voort op de beloftes die ze in februari deden om de Wet op het Historisch Geheugen te wijzigen. Volgens deze wet zal de Spaanse regering verantwoordelijk zijn voor het opgraven en herbegraven van de slachtoffers die tijdens het Franco-regime zijn gevallen. Ook wil de Spaanse regering dat alleen slachtoffers van Franco in de Vallei der Gevallenen begraven mogen liggen.

Dit vind je misschien ook leuk