Ruim 140 miljard euro voor Spanje vanuit corona-herstelfonds

door admin
Ruim 140 miljard euro voor Spanje vanuit corona-herstelfonds

Spanje kan tot 140,47 miljard euro uit het corona-herstelfonds van de Europese Unie krijgen. Van de ruim 140 miljard euro zou 77,3 miljard euro als gift worden overgemaakt aan Spanje, het restant kan Spanje onder strenge voorwaarden lenen en dit moet uiteindelijk worden terugbetaald.

500 van 750 miljard euro wordt als gift verstrekt

Het totale bedrag voor het herstelfonds omvat in totaal 750 miljard euro. 500 miljard euro zal worden geschonken aan de EU-lidstaten die het geld het hardst nodig hebben om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De rest zal in de vorm van leningen kunnen worden aangevraagd. De voorwaarde voor het aanvragen van een lening is dat deze landen de nodige hervormingen moeten doorvoeren conform aanbevelingen vanuit de EC.

In totaal 2.400 miljard euro voor aanpakken gevolgen corona-pandemie

Het corona-herstelfonds van 750 miljard euro is een aanvulling op de meerjarenbegroting voor 2012-2027 dat 1.100 miljard euro bedraagt. De commissie wil dit geld op de kapitaalmarkt gaan lenen. De voorzitter van de EC, Ursula von der Leyen, vertelde dat landen – samen met andere potjes – gebruik kunnen maken van een bedrag tot 2.400 miljard euro om de gevolgen van de coronapandemie aan te pakken.

Vanuit het corona-herstelfonds zal vooralsnog Italië het meest ontvangen, namelijk ruim 172 miljard euro. Met ruim 140 miljard euro staat Spanje op de tweede plaats en Polen neemt een derde plek in met bijna 64 miljard euro.

Huidige begroting wordt gewijzigd om geld eerder beschikbaar te maken

Omdat het geld niet eerder dan 1 januari 2021 beschikbaar zal zijn, heeft de Commissie aangegeven de huidige meerjarenbegroting (2014-2020) op te rekken zodat er vanaf 1 september geld uitbetaald kan worden. Ook hierover moeten de lidstaten en het parlement het unaniem eens worden.

Spanje tevreden, Nederland houdt zich stil

Zowel premier Sánchez als de Minister van Economische Zaken, Nadia Calviño, lieten weten tevreden te zijn met het bedrag dat nu wordt voorgesteld voor Spanje. Eerder lieten Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden weten het niet eens te zijn met een fonds dat alleen bestaat uit giften. De ‘zuinige vier’ wilden een systeem van leningen die worden terugbetaald en waarbij landen moeten beloven hervormingen door te voeren om hun nationale begroting op orde te krijgen.

Het voorstel dat gisteren werd gepresenteerd moet nu worden besproken door de regeringsleiders van alle 27 EU-lidstaten en moet worden goedgekeurd binnen het Europees Parlement. De eerstvolgende bijeenkomst van de EU-top staat gepland op 19 juni.

Dit vind je misschien ook leuk