Regering Spanje op zoek naar steun voor laatste verlenging noodtoestand

door admin
Regering Spanje op zoek naar steun voor laatste verlenging noodtoestand

Met deze zesde verlenging van twee weken tot 21 juni aanstaande moet het dan ook klaar zijn en kan de de-escalatiefase worden voltooid. De regering blijft erop hameren dat deze Staat van Alarm de enige juridische manier is om te voorkomen dat burgers uit de meest door de coronacrisis geraakte zones, zoals Madrid en Barcelona, zich vrij door het land kunnen bewegen nog vóór ze fase 3 van het de-escalatieplan hebben bereikt. Dit zou de kans op nieuwe uitbraken in andere zones waar het virus al onder controle is vergroten. 

Premier Sánchez heeft de woordvoerder van Ciudadanos al gebeld en vice-premier Carmen Calvo voert een ronde van gesprekken en begint met de partij PNV, de meest stabiele partner tot nu toe van de coalitie PSOE en Unidas Podemos. Met deze steun, die nog niet is bevestigd, komt de regering op 171 stemmen. Voor een meerderheid zijn er nog 5 meer ja’s nodig of enkele onthoudingen van stemmen zoals van de partijen ERC en Bildu. 

De regering heeft benadrukt dat er ditmaal geen onderhandelingen zullen worden gevoerd over kwesties die niets met de verlenging van de noodtoestand te maken hebben en als de partijen geen steun willen verlenen, zal dat hun eigen verantwoordelijkheid zijn. Ciudadanos lijkt de regering te willen steunen, maar laat die steun afhangen van gegevens over de situatie in de gezondheidszorg. Als Ciudadanos en PNV de verlenging steunen, zijn er nog enkele andere kleine partijen zoals Más País, Teruel Existe of Coalición Canaria die eerder ook hun steun gaven. Zeker is dat de partijen PP en Vox tegen zullen stemmen.

Dit vind je misschien ook leuk