Traditionele Spaanse tapas in gevaar door coronacrisis

door admin
Traditionele Spaanse tapas in gevaar door coronacrisis

‘Zullen we delen?’ Sinds de coronapandemie is dit een zin die we voorlopig waarschijnlijk niet meer zullen horen. ‘Weet je al wat je wilt bestellen?’ zal een vaker gehoorde vraag zijn in Spaanse restaurants zodra die weer volledig open kunnen zijn. Een lastig fenomeen aangezien die mooie houten plankjes met tapas en ‘raciones’ om te delen zo eigen zijn aan de Spaanse culinaire tradities.

Ieder bestelt voor zich

Restaurants en bars mogen hun deuren weer gedeeltelijk openen en om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden, is het advies dat horecagelegenheden geen gerechten om te delen meer aanbieden. Tapas mag nog wel, maar iedereen dient dat voor zichzelf te bestellen. Ook het delen van zaken zoals peper- en zoutvaatjes en olijfolieflesjes kan niet meer en die producten dienen verpakt bij het gerecht te worden geserveerd. Restaurants kunnen het best gebruik maken van wegwerptafelkleden en moeten hun menukaart digitaal of op een centraal bord in de gelegenheid presenteren. 

Richtlijnen vanuit regioregering Madrid

Al deze aanbevelingen komen van het departement van Volksgezondheid van de autonome gemeenschap van Madrid. De richtlijnen zijn opgesteld samen met de gemeenteraad van Madrid met het oog op de heropening van de horeca. De richtlijnen zijn flexibel zijn opgesteld en kunnen veranderen naarmate er meer bekend is over het COVID-19-virus en het overdragen ervan.

Ook buffetten en de zelfbediening worden tijdelijk afgeschaft. Hotels en restaurants dienen zoveel mogelijk over te gaan op à la carte bediening aan tafel. Tafels moeten minstens twee meter uit elkaar staan en tussen de tafels dienen dispensers te komen zodat klanten en personeel de handen regelmatig kunnen reinigen. Klanten wordt geadviseerd met kaart te betalen en de pinapparaten moeten na elk gebruik gereinigd worden.

Zorgt coronavirus voor andere cultuur Spanjaarden?

Hoe zal de culinaire toekomst van Spanjaarden eruit gaat zien, is nu de vraag? Bewaking bij deuren om de temperatuur van gasten op te meten, ‘gezellig’ uit eten met maskers en handschoenen, schermen tussen de tafels, het eten aan tafels waar alles van wegwerpplastic is en obers die er als chirurgen bijlopen. Het gevaar van het coronavirus blijft voorlopig op de loer liggen. De vraag is of de nieuwe realiteit in restaurants en bars ervoor zorgt dat Spanjaarden graag blijven komen of dat ze liever thuis blijven om te eten. Alleen de toekomst zal dit uitwijzen.

Dit vind je misschien ook leuk