Directeur Spaans coronacrisiscentrum Fernando Simón aangeklaagd

door admin
Directeur Spaans coronacrisiscentrum Fernando Simón aangeklaagd

Met die manifestaties zou het coronavirus zich wijd hebben verspreid in de Spaanse hoofdstad. Nu heeft Valladares de rechter ook verzocht de aanklacht tegen Franco uit te breiden naar Fernando Simón, de directeur van het coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties van het landelijk ministerie van Volksgezondheid, wegens misdaden van ongehoorzaamheid en weigering van hulp. Simón is epidemioloog en geeft sinds de regering de Staat van Alarm afkondigde op 14 maart dagelijks een update over de situatie in Spanje betreffende het coronavirus. 

In haar schrijven formaliseert de vereniging van advocaat Valladares de klacht tegen Simón omdat zij na analyse van de verklaring van de Guardia Civil over de toegestane protesten in Madrid in de eerste twee weken van maart tot de conclusie komt dat ook Simón strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Er wordt gewezen op de ‘bij uitstek pijnlijke houding’ van Simón door sommige demonstraties te verbieden (….) en bij andere manifestaties toegeeflijk te zijn’ en ‘moedigde zelfs de aanwezigheid van mensen aan’, zoals bij de feministische demonstratie op 8 maart in Madrid.

Victor Valladares werd volgens radiozender Cadena SER zelf veroordeeld en bestraft wegens oplichting van enkele van zijn cliënten. Hij liet cliënten zijn honorarium betalen, zonder het afgesproken werk te leveren. Hierop werd hij ook tot twee keer toe bestraft door het College van Advocaten in Madrid. In een rechtszaak werd hij veroordeeld tot het terugbetalen van geld aan een cliënt in 2018. Dan volgt nog een rechtszaak tegen hem in Madrid in juni. Valladares ontkent de beschuldigingen ondanks dat hij werd veroordeeld tot het terugbetalen van 1.300 euro aan een cliënt wegens het niet leveren van het werk. 

Op dit moment is bekend geworden dat de rechter het verzoek tot beschuldiging van Simón heeft afgewezen en doorverwezen naar twee andere rechtbanken die al zaken met gelijksoortige aanklachten tegen Simón hebben open staan. Een daarvan werd ingediend door familieleden van een slachtoffer van het coronavirus. Zij beschuldigen Simón van dood door schuld. De aanklacht is gebaseerd op de gerechteljke uitspraak in de zaak Madrid Arena. Hier legde de rechter celstraffen op aan de organisatoren van een Halloween feest in de Madrid Arena wegens dood door schuld. De organisatoren hadden veel te veel mensen toegelaten tot de feestruimte, waar bij het afsten van vuurwerk paniek ontstond en vijf jonge vrouwen door verdrukking om het leven kwamen en 29 mensen gewond raakten. De familie die Simón aanklaagt acht hem verantwoordelijk voor de bijna 29.000 coronaslachtoffers in Spanje.  Simón zou daags voor de grote uitbraak van het virus in Madrid tegenstrijdige adviezen hebben gegeven waarin de boodschap overheerste dat de impact van het virus op Spanje minimaal zou gaan zijn. Het gevolg hiervan zou zijn geweest dat ziekenhuizen nauwelijks waren voorbereid en mensen bleven samenkomen op massabijeenkomsten en in werksituaties geen beschermende maatregelen werden getroffen. 

Simón zelf heeft naar aanleiding van de aanklachten gereageerd met de opmerking dat hij op dit moment zich niet met dit soort zaken kan bezighouden. ‘Ik heb niets te verbergen’. Hij voegde daaraan toe op alle verzoeken van rechters in te gaan, maar daar niet op vooruit te lopen. ‘Ik zal doen wat rechters of de juridische macht van mij vragen op de momenten dat het aan de orde is’. 

Dit vind je misschien ook leuk