Spanje registreert in twee dagen maar twee sterftes door corona

door admin
Spanje registreert in twee dagen maar twee sterftes door corona

In totaal zijn er nu in Spanje 27.119 mensen overleden nadat zij besmet waren geraak met het coronavirus. Uit de laatste cijfers blijkt dat er 182 nieuwe besmettingsgevallen zijn bijgekomen. 72% van deze nieuwe besmettingen deden zich voor in de regio Madrid en Catalonië. De meeste overige gevallen deden zich voor in de regio’s Aragón en Navarra. In totaal zijn in Spanje sinds het uitbreken van de coronapandemie 237.906 mensen besmet geraakt. 

Vroeg ingrijpen gaat steeds beter

Hoofd van crisiscentrum CCAES Fernando Simón spreekt van een zeer goede progressie. “Dagelijks wordt de nauwkeurigheid van de berichtgeving beter, komen de cijfers sneller binnen en kunnen we vroegtijdig ingrijpen in het geval van nieuwe uitbraken”, aldus Simón. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe, zeer lokale, haarden geweest in Lleida, Cuenca, Totana (Murcia) en Ceuta. Het gaat om kleine haarden die snel en goed onder controle gehouden konden worden. 

Sinds afgelopen maandag hanteert het ministerie van Volksgezondheid een andere registratiemethode. Vanaf 11 mei moeten de autonome regio’s hun data gedetailleerder en op individuele basis rapporteren en niet meer als een geheel zoals daarvoor het geval was. Zo wil het ministerie een beter epidemiologisch beeld krijgen, bijvoorbeeld van de tijdspanne tussen de diagnose van Covid-19 en een overlijden en de rapportering daarvan aan de autoriteiten. Als gevolg van dit nieuwe systeem krijgt het ministerie niet meer dagelijks, maar wekelijks informatie over het aantal nieuwe coronadoden binnen 24 uur. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen wordt wel nog dagelijks gerapporteerd. 

Als gevolg van de rapportagewijziging waren de cijfers afgelopen week niet altijd even consistent en moest het ministerie van Volksgezondheid gisteren het sterftecijfer van de afgelopen week bijstellen van 39 naar 38. De meeste mensen overleden deze week in de regio’s Catalonië (9), Madrid (6) en Galicië (6). 

Dit vind je misschien ook leuk