Zeventig procent van Spanjaarden naar fase 2 en vier eilanden naar fase 3

door admin
Zeventig procent van Spanjaarden naar fase 2 en vier eilanden naar fase 3

Op de website van El País wordt middels een kaart duidelijk gemaakt in welke fase de Spaanse provincies zich vanaf aanstaande maandag zullen bevinden.

Overgang naar volgende fase

Vier eilanden – El Hierro, La Gomera y La Graciosa (Canarische eilanden) en Formentera (Balearen) – gaan maandag 1 juni als eerste regio’s in Spanje over van fase 2 naar fase 3. Málaga en Granada (Andalusië), Ciudad Real, Albacete en Toledo (Castilië- La Mancha), Alicante, Castellón en Valencia (Valencia), El Bierzo (Castilië en León), Totana (Murcia), Girona, Catalonië Central, Garraf en Alt Penedés (Catalonië) gaan maandag over van fase 1 naar fase 2. Hierdoor bevinden de provincies binnen Andalusië, de andere eilanden van de Balearen en die van de Canarische eilanden, Valencia en Murcia zich volledig in fase 2.

Geen wijzigingen voor rest van provincies Spanje

Voor de niet genoemde regio’s en provincies geldt dat zij in dezelfde fase blijven als waar ze zich op dit moment in bevinden. De hele regio Madrid, Lerida en Barcelona (Catalonië) en diverse regio’s in Castilië en León blijven in fase 1.  

70 procent van Spanjaarden minimaal in fase 2

De overgang van de genoemde regio’s naar een volgende fase betekent dat per 1 juni 70 procent van de Spanjaarden minimaal in fase 2 van het de-escalatieplan van de Spaanse overheid zal zitten. 30 procent zal achterblijven in fase 1 en 45.000 Spanjaarden mogen vanaf maandag genieten van de versoepelingen die bij fase 3 komen kijken.

Wat mag er weer in fase 3?

De concrete regels worden de komende dagen gepubliceerd in de BOE. Donderdag werden al wel enkele versoepelende maatregelen genoemd die gaan gelden in fase 3. Het dragen van gezichtsmaskers zal ook in deze fase verplicht blijven.

Reizen en stranden

De beperking voor het reizen blijft nog van kracht totdat heel Spanje zich in fase 3 bevindt. Tot die tijd mag er dus alleen worden gereisd binnen de eigen provincie of eiland. Veerboten mogen weer passagiers toelaten en alle recreatieve watersporten zijn weer toegestaan. Stranden mogen weer volledig openen op voorwaarde dat de onderlinge afstand gewaarborgd blijft.

Sociale bijeenkomsten

In fase 3 mag worden afgesproken met meer mensen en mogen meer mensen worden uitgenodigd op bruiloften en begrafenissen. Het exacte aantal wordt de komende dagen in de staatscourant BOE gepubliceerd.

Werken

Het verplicht thuiswerken zal worden afgebouwd. Bedrijven mogen schema’s en maatregelen opstellen zodat medewerkers weer op locatie mogen komen werken.

Commercie

Overdekte winkelcentra mogen weer opengaan voor publiek. De capaciteit wordt iets verhoogd naar maximaal 50 procent van de beschikbare ruimte, maar de onderlinge afstand blijft 2 meter. Markten in de openlucht mogen weer plaatsvinden met meer kramen. De gemeentes zijn verantwoordelijk dat er voldoende ruimte tussen de kraampjes zal zijn en dat maximaal 50 procent van de capaciteit wordt toegestaan.

Horeca

Ook bars en restaurants mogen 50 procent van de gebruikelijke capaciteit toestaan met een onderlinge afstand van 1,5 tot 2 meter. Discotheken en kroegen mogen open met een derde van de gebruikelijke capaciteit. Al het openbaar vervoer is in fase 3 volledige operationeel. Hotels en toeristische accommodaties mogen hun capaciteit uitbreiden naar 50 procent van de maximale capaciteit.     

Evenementen binnen en buiten

Evenementen in de buitenlucht mogen worden bijgewoond met maximaal 800 mensen. De voorwaarde is wel dat mensen een vaste zitplaats hebben en dat de afstand van 2 meter gewaarborgd blijft. Voorstellingen, concerten, congressen en beurzen mogen binnen met minder dan 80 mensen doorgaan met een derde van de maximale capaciteit in de zaal. Ook arena’s mogen hun deuren openen voor het stierenvechten. De voorwaarde hier is dat voor elke toeschouwer 9 vierkante meter wordt vrijgemaakt.

Sporten

Sporten in gesloten ruimtes blijft verboden tenzij er geen sprake is van onderling contact, zoals bijvoorbeeld bij schaatsen. Publiek mag worden toegelaten op voorwaarde dat er 20 vierkante meter per toeschouwer wordt vrijgemaakt. Wedstrijden mogen ook doorgaan met maximaal een derde van de capaciteit. Ook sportscholen mogen weer open voor een derde van de gebruikelijke capaciteit, maar er mag geen gebruik worden gemaakt van kleedkamers en douches.

Dit vind je misschien ook leuk