Spaanse gemeentes delen boetes uit voor achterlaten gebruikte mondkapjes

door admin
Spaanse gemeentes delen boetes uit voor achterlaten gebruikte mondkapjes

Het dragen van een beschermend gezichtsmasker is sinds 21 mei verplicht in Spanje voor iedereen ouder dan 6 jaar in openbare ruimten waarbij de minimale sociale afstand van 2 meter niet gegarandeerd kan worden. Het dragen van mondkapjes moet zoveel mogelijk voorkomen dat het coronavirus wordt verspreid. Toch is er sinds het verplicht dragen van mondkapjes een nieuw probleem ontstaan: de grote hoeveelheid aan gebruikte mondkapjes die op straat rondslingert.

Italië gestart met uitdelen boetes

Steeds meer beelden verschijnen er van mondkapjes die in winkelstraten of op stranden worden achtergelaten. Niet alleen is dit slecht voor het milieu, maar ook zorgt dit ervoor dat het risico op besmetting van mens en dier groter wordt. In Rome zijn er al sancties ingesteld voor mensen die hun mondkapje niet op de juiste manier weggooien. Boetes lopen daar op tot gemiddeld zo’n 500 euro.

Spaanse gemeentes starten nu ook met boetes

Diverse gemeentes in Spanje nemen hun verantwoordelijkheid en hebben laten weten dat zij ook boetes gaan uitdelen voor het onjuist weggooien van gebruikte mondkapjes en handschoenen. De boetes variëren per gemeente en liggen tussen de 100 en 3.000 euro.

Toledo, Cádiz en Burgos nemen voortouw

Toledo is de stad waar de boetes voor het onjuist weggooien van mondkapjes met 3.000 euro het hoogst zijn. De gemeente van Toledo is ook de eerste stad die aankondigde over te gaan tot het beboeten van dit soort overtredingen. De gemeente heeft zelfs een flyer door de stad verspreid hoe en op welke plekken inwoners hun gebruikte mondkapjes en andere zaken correct weg kunnen gooien. Boetes in de gemeente Cádiz lopen op tot 750 euro en in Burgos 600 euro.

Ook kleinere gemeentes Spanje volgen beleid sanctioneren

Ook kleinere gemeentes in Spanje hebben te maken met het probleem. Zo krijgen mensen in Archena (Murcia) boetes tussen de 600 en 2.500 euro als ze hun mondkapjes of handschoenen niet correct weggooien. In Bollullos de la Mitación (Sevilla) zijn er ook boetes ingevoerd tussen de 600 en 900 euro.

Dit vind je misschien ook leuk