Staking Lidl personeel Spanje tegen gebrek aan beschermende maatregelen

door admin
Staking Lidl personeel Spanje tegen gebrek aan beschermende maatregelen

Vanaf het begin van de uitbraak van de coronapandemie zijn de vakbonden CCOO en UGT constant in gesprek geweest met de directie van het bedrijf dat vervolgens voortdurend naliet de gemaakte afspraken na te komen. Zo zou de controle op de maximale capaciteit aan klanten veel te wensen over hebben gelaten op de drukste momenten waardoor het risico op besmetting voor de werknemers te groot was. Ook kwamen textielproducten onverpakt binnen waardoor het onmogelijk waren deze op juiste wijze te desinfecteren. Volgens de vakbonden was bovendien de bezetting steeds te laag. Door onzorgvuldige planning en overwachte drukte waren er voortdurend te weinig mensen aan het werk op teveel klanten. 

In de 600 Lidl supermarkten in Spanje zijn 15.000 personen werkzaam. 90 procent betreft deeltijdcontracten voor 22 tot 30 uur, vooral ingevuld door vrouwen. 

Lidl heeft aangegeven het stakingsrecht van het personeel te respecteren maar zegt ook ‘alle type maatregelen’ te hebben genomen om de veiligheid van het personeel te garanderen, zoals de verstrekking van mondkapjes en handschoenen, de installatie van plexiglas schermen bij de kassa’s. 

Dit vind je misschien ook leuk