Een opblaasbad op je dakterras of balkon? Vergeet het maar

door admin
Een opblaasbad op je dakterras of balkon? Vergeet het maar

De afgelopen weken waren opblaaszwembaden voor thuisgebruik in Spanje bijna niet aan te slepen. De verkoop is sinds het begin van de noodtoestand met 195% gestegen. Veel winkels waren half april al door hun voorraad heen. Volgens Eva Ramos, hoofd Marketing bij Coarca was de voorraad voor heel 2020 binnen een maand uitverkocht. Nu is het wachten op nieuwe leveringen. Het merendeel van de opblaaszwembaden komt uit China. 

Water is zwaar

Francisco Hernández, woordvoerder van een Vastgoedvereniging op Tenerif, waarschuwt voor het gebruik van opblaaszwembaden in de thuisomgeving. Mensen realiseren zich niet hoe zwaar water eigenlijk is en dat een zwembadje van 20 centimeter diep, al gauw 200 kilo weegt. Daar zijn de meeste huizen, balkons, terrassen en dakterrassen niet op gebouwd. Hij raadt mensen dan ook aan eerst advies in te winnen bij een bouwkundig expert.

Dragende muren in gevaar

Het gevaar geldt niet alleen voor dakterrassen of balkons, benadrukt hij. Een gewone vloer in huis of een terras in de tuin kan het gewicht ook meestal niet aan. Bij het in- en uit het bad stappen of rondspringen in het water verplaatst het water zich klotsend van de ene naar de andere kant. Hierdoor concentreert de neerwaartse druk zich tijdelijk op een klein deel van de ondergrond. Hierdoor kan een dragende muur scheuren of zelfs instorten. Zorg er daarom altijd voor dat het zwembad een paar meter van de muren staat, liefst midden in de tuin.

Verbod op zwembaden

Hernández vertelt dat woningeigenaren die aangesloten bij zijn Vastgoedvereniging zijn geen zwembaden mogen plaatsen, zelfs niet in nieuwbouwwoningen. Een paar jaar geleden meldde iemand dat zijn buurman een groot zwembad had geplaatst. De eigenaren werd gesommeerd het direct af te breken, om ongelukken te voorkomen.

Aansprakelijkheid

Het blijkt dat de meeste mensen niet beseffen dat zelfs een babybadje met 10 of 15 centimeter water een gevaar kan opleveren voor vloer en muren. Als een balkon, dakterras of vloer daardoor instort, kunnen er mensen gewond raken. De eigenaar van het zwembad is dan aansprakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk